Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Assisiju dan molitve za mir

Svet | 27.10.2011, 00:30

Z molitvenimi bdenji smo vstopili v dan premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost. Številne cerkvene skupnosti po vsem svetu so se sinoči duhovno povezale z Assisijem, kjer je danes srečanje ob 25. obletnici zgodovinskega dogodka, ko so se leta 1986 v tem mestu na pobudo takratnega papeža Janeza Pavla II. zbrali predstavniki vseh svetovnih verstev.

Njegov naslednik Benedikt XVI. je včeraj v vatikanski baziliki vodil vigilijo, danes pa z vlakom roma v prestolnico miru. Svetemu očetu naj bi se na vožnji z vlakom v Assisi pridružili člani vatikanske delegacije. Po prihodu se bodo Benedikt XVI., predstavniki krščanskih cerkva in skupnosti ter ostalih svetovnih verstev v baziliki Marije Angelske spomnili preteklih molitvenih srečanj za mir. Podobna dogodka, kot je bil 27. oktobra leta 1986, sta se namreč zgodila še v januarju leta 1993 in 2002. Papež in še nekateri verski voditelji bodo nagovorili zbrane vernike, nato se bodo lahko za nekaj časa umaknili v tišino. "Molitev bo del tega srečanja, vendar ne bo v žarišču. Vsak bo imel svoj prostor v samostanu v Assisiju. Tam bo lahko premišljeval, molil, počival, razmišljal – kar se mu bo zdelo najbolj primerno," pojasnjuje podtajnik papeškega sveta za kulturo.

V tišini bo zgodaj popoldne minila tudi trikilometrska pot romarjev od bazilike Marije Angelske do bazilike sv. Frančiška. Del bodo z njimi prehodili tudi papež in ostali predstavniki svetovnih verstev. Nato bodo vsi zbrani slovesno obnovili svojo zavzetost v prizadevanjih za mir in ob tem simbolično prižgali svetilke. Sveti oče bo imel tudi sklepni nagovor.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.