Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež: Prizadevanje za mir naloga vseh kristjanov

Cerkev po svetu | 26.10.2011, 15:02

V Vatikanu je danes namesto običajne avdience s katehezo svetega očeta potekala priprava na jutrišnji Dan Assisija 2011. Papež Benedikt XVI. je ob tem zbrane povabil tudi k molitvi za žrtve potresa, ki je prizadel vzhodno Turčijo.

Več kot 25 tisoč romarjev, ki so se zbrali v Vatikanu, se je zaradi slabega vremena razdelilo. Prva skupina se je zbrala v baziliki sv. Petra, kjer je Benedikt XVI. začel avdienco. Zatem je odšel v dvorano Pavla VI., kjer so bili preostali romarji. Tam je potekalo besedno bogoslužje z uvodnim pozdravom vikarja za rimsko škofijo kardinala Agostina Vallinia. Slednji je v imenu zbranih papeža prosil, naj z Božjo pomočjo ne preneha utrjevati vezi prijateljstva med ljudmi, kulturami, narodi in verstvi, celiti rane in nasprotja ter spodbujati spravo in medsebojno razumevanje. Dodal je, da želijo vsi, ki so prišli k tokratni avdienci, postati "romarji resnice in miru". Po evangeliju je papež Benedikt XVI. dejal, da je prizadevanje za mir naloga vseh kristjanov in nas povabil k molitvi, da bi postali orodje miru v svetu, ki ga še vedno pretresajo sovraštvo, sebičnost in vojne; da bi srečanje v Assisiju prižgalo žarek luči, ki bi obsijal misli in srca vseh ljudi, da se bo sovraštvo umaknilo spravi, krivica odpuščanju in nasilje ljubezni; da bo na svetu zavladal mir.

Množica na avdinci
Množica na avdinci © CTV
Papež je po blagoslovu pozdravil različne skupine vernikov, med katerimi so bili tudi romarji iz Martjancev. Njim je namenil tele besede: "Naj vam sveta apostola Peter in Pavel, ki sta svoje zaupanje v Gospoda Jezusa ohranila vse do mučeniške smrti, izprosita tako močno vero, da je ne bodo omajale nobene preizkušnje." Sicer pa je vse zbrane povabil, naj ga spremljajo z molitvijo na njegovi poti v Assisi, kjer se bo jutri srečal s predstavniki krščanskih skupnosti, drugih verstev, kulturnega življenja in znanosti. Tam se bodo posvetili premišljevanju, pogovorom in molitvi za mir in pravičnost na svetu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.