Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ikona vseh svetih (foto: Wikipedia)
Ikona vseh svetih

1. november – praznik vseh svetih

Slovenija | 31.10.2011, 12:17

V Katoliški Cerkvi 1. novembra obhajamo slovesni in zapovedani praznik vseh svetih.

Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Praznik je izraz vere Cerkve, da so poleg javno razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi drugi neimenovani možje in žene vseh časov.

Na praznik vseh svetih bodo maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih. Razpored prazničnih slovesnosti slovenskih škofov bomo objavili v prihodnjih dneh.

Slovenski škofje imajo predviden naslednji razpored prazničnih slovesnosti:

Celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek bo daroval slovesno sv. mašo v celjski stolnici sv. Danijela ob 10.00. Ob 15.00 bo imel molitve za rajne na celjskem mestnem pokopališču.

Koprski ordinarij msgr. Metod Pirih bo ob 10.00 daroval sv. mašo v rojstni župniji Lokovec, ob 15.00 pa bo maševal in vodil molitev za rajne na pokopališču v Kopru.

Koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo ob 15.00 daroval sv. mašo na pokopališču v Piranu. Sledila bo molitev za rajne.

Ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres bo ob 14.15 pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah vodil molitev, ob 15.00 pa bo v cerkvi Vseh svetih daroval praznično sv. mašo. Po maši bo na duhovniških grobovih opravil molitve za rajne.

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo ob 9.00 daroval sv. mašo v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja, ob 20.00 pa bo v cerkvi Vseh svetih na Žalah vodil molitveno srečanje.

Ljubljanski nadškof v pokoju msgr. Alojz Uran bo na praznik vseh svetih maševal v župnijski cerkvi Šmartno pod Šmarno goro ob 9.00.

Mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek bo ob 10.00 daroval sv. mašo v cerkvi na pokopališču na Pobrežju v Mariboru.

Mariborski upokojeni pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej bo ob 11.00 daroval sv. mašo v župnijski cerkvi pri Sveti Ani v Slovenskih Goricah.

Murskosoboški ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf bo ob 15.00 daroval sv. mašo na pokopališču v Murski Soboti.

Novomeški ordinarij msgr. Andrej Glavan bo ob 9.00 maševal v novomeški stolni cerkvi sv. Nikolaja, ob 14.00 pa bo praznično sv. mašo daroval v Srebrničah.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...