Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vatikan; Bazilika sv. Petra (foto: Rome Reports)
Vatikan; Bazilika sv. Petra

Vatikan danes s predlogi za rešitev finančne krize

Cerkev po svetu | 24.10.2011, 09:12

Sveti sedež bo danes predstavil dokument s predlogi za reformo globalnega finančnega sistema. Po napovedih vatikanskega tiskovnega urada bo Sveti sedež med drugim predlagal ustanovitev "javne institucije" na tem področju, ki bi imela globalna pooblastila.

Dokument, ki ga je pripravil papeški svet za pravičnost in mir, naj bi danes objavili v štirih jezikih, predstavil pa ga bo predsednik sveta kardinal Peter Turkson. Vatikan je sporočil, da se bo dokument lotil reforme mednarodnega finančnega sistema z računanjem na splošno javno avtoriteto.

Besedilo se nanaša na odstavek okrožnice „Mir na zemlji“ iz leta 1963, ki pravi: „Danes nam splošno skupno dobro prinaša probleme, ki po svojih razsežnostih segajo po vsem svetu; torej problemi, ki jih ni mogoče rešiti razen z javno avtoriteto z oblastjo, organizacijo in sredstvi enakega obsega s temi problemi ter s področjem delovanja po vsem svetu“

V zadnjih mesecih je vatikanska komisija za pravičnost in mir zbirala izvedence na razpravah o etični razsežnosti globalne finančne krize. Na konferenci, ki jo je komisija pripravila maja, so udeleženci poudarili, da katoličani iščejo vodstvo iz Vatikana o etičnih načelih za svet financ in okolja.

V svoji okrožnici Ljubezen v resnici ("Caritas in Veritate") 2009 je papež Benedikt XVI. načel vprašanje vedno slabših posledic globalne krize ter dejal, da obstaja „nujna potreba po pravi svetovni politični avtoriteti“, ki bi dala revnejšim ljudstvom večji glas in odločanje o financah, pomagala upravljati globalno gospodarstvo, zajamčila varnost prehrane, boljšo zaščito okolja in urejevala preseljevanje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.