Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vocabella (foto: Matej Erjavec)
Vocabella

Video: Zmagovalka 10. Ritma Duha je Vocabella

Slovenija | 22.10.2011, 23:48

Festival Ritem Duha, ki je letos obrnil okroglo številko deset, je v vsem izpolnil pričakovanja. Žirija v sestavi; Rok Trkaj, Tina Kadunc - Tiana, Judita Karba, Sašo Mugerli, Robert Rolih in Simon Kociper je izbrala zmagovalno pesem, ki je Razlij ljubezen v izvedbi skupine Vocabella.

Obiskovalci v dvorani so za svojo izbrali pesem Hrepenenje skupine Sij.

Nagrado za besedilo pa je prejela pesem z naslovom Moj psalm avtorja Gregorja Čušina, ki jo je odpela Meta Horvat.

V spremljevalnem delu je navdušil Alex Volasko, dvorana je vzvalovala ob prihodu vseh nastopajočih, ki so se združili v en sam glas, ki je slavil Gospoda, piko na i pa sta v spremljevalnem koncertu postavila Sašo in Robi. Večer smo zaključili s pesmijo papeža Janeza Pavla II., katerega spominski dan smo obhajali prav danes. Ganljivo je bilo gledati, kako je več kot tisoč obiskovalcev z vsemi nastopajočimi v en glas prepevalo pesem Jezus se ob morju ustavi.

Nepozaben večer bo še dolgo odmeval, tako kot enajst novih pesmi, ki od nocoj bogatijo slovenski glasbeni prostor. Verjemite, poznalo se bo tudi v našem programu.

V športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru se je torej končal jubilejni, deseti, največji slovenski festival sodobne krščanske glasbe Ritem Duha, ki smo ga neposredno prenašali na Radiu Ognjišče.

Prav za konec, pa so, po skupni molitvi v pomenljivi tišini, vsi sodelujoči na letošnjem Ritmu Duha zapeli tudi v čast blaženemu Janezu Pavlu II. ki prav danes prvič goduje eno najbolj znanih njegovih duhovnih pesmi.

Prvi festival, ki so ga leta 2002 soorganizirali Društvo dr. Antona Murka Hoče, Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče, je potekal pod imenom Festival duhovne ritmične glasbe. Festival pod imenom Ritem Duha danes organizirata Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče. Na minulih devetih festivalih se je predstavilo sto skladb, med katerimi so številne poslušalci vzeli za svoje.

Festival ima tri pomenljive vidike: v naš prostor prinaša nove avtorske popevke, ki imajo duhovno vsebino, povezuje avtorje tovrstne glasbe in združuje mlade in manj mlade poslušalce z vseh koncev Slovenije.

Posebnost letošnjega festivala je potekmovalni program, ki je najprej mineval v znamenju odlične izvedbe uspešnic skupine U2. Nekaj njihovih pesmi je zapel Alex Volasko. 

Aleks Volasko v spremljevalnem programu Ritma Duha 2011
Aleks Volasko v spremlejvalnem programu Ritma Duha 2011 © Jure Sešek

Po tem izjemnem doživetju so se na odru združile vse tekmovalne skupine (združeni izvajalci Ritma duha) in skupaj ustvarjajo izjemen potekmovalni program letošnjega jubilejnega 10. Ritma Duha. Za piko na i pa sta na oder stopila še dva žiranta, Sašo in Robi in odpela nekaj svojih največjih uspešnic.

Vzdušje na Ritmu duha 2011
Vzdušje na Ritmu duha 2011 © Jure Sešek

Letos smo v tekmovalnem delu slišali enajst izbranih izvajalcev, ki so se na odru predstavili po naslednjem vrstnem redu:


1 Marjetka Žogan - Naj te spozna in vzljubi preko mene
2 Odsev - Nekaj več

3 Johnny Bravo - Ljubezen je treba živeti

4 Sij - Hrepenenje

5 Voces - Postavimo temelje v mladosti

6 Leriduss - Poglej

7 projekt Canta! - Visoka pesem

8 Petra Stopar - Kako preprosto

9 Vocabella - Razlij ljubezen

10 Ana Gabršček - Naj te spozna in vzljubi preko mene

11 Meta Horvat - Moj psalm

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...