Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Kdo vse naj bi šel na volitve?

Slovenija | 19.10.2011, 14:30

Politična tekma je vse bolj vroča. Kdo vse bo stopil v njo še ni jasno, saj predsednik države uradno še ni razpisal volitev, se pa mnogi na 4. december že pripravljajo. Leta 2008 je na volitvah nastopilo 17 strank in list, koliko jih bo letos še ni znano, vendar je jasno, da bodo večji vpliv v primerjavi s prejšnjimi državnozborskimi volitvami imele letos ustanovljene liste oziroma stranke.

Intenzivno se na volitve pripravljajo v največji sedaj opozicijski stranki SDS, ki velja za za stranko, ki naj bi 4. decembra dobila tudi največjo podporo volivcev. Med sedaj parlamentarnimi strankami se bodo vse potegovale za sedeža v osmih volilnih okrajih. Tako bo izbira med SLS, SD, LDS, Zares, SNS, DeSUS ostala. Dejstvo je, da se stranke in liste, ki so nastopile na prejšnjih državnozborskih volitvah, z izjemo Nove Slovenije in občasno tudi Stranke mladih Slovenije - Zeleni Slovenije, ne pojavljajo več. Spomnimo na stranko Akacije, pa Krščansko demokratsko stranko, Lipo, Listo za čisto pitno vodo, Listo za pravičnost in razvoj, Naprej Slovenija, Stranko slovenskega naroda, Zeleno koalicijo in Zelene Slovenije. Med naštetimi strankami in listami smo lahko izbirali leta 2008.

Ali bodo vse te stranke in liste nastopile tudi letos, ni znano, saj morajo najprej izpolniti pogoje za kandidiranje, to pa je: zbrati tri podpise poslancev ali pa podpise volivcev. To bodo morale storiti tudi letos nastale stranke in liste: Gibanje za trajnostni razvoj Matjaža Hanžka in Mance Košir, gibanje neodvisnih županov oziroma Društvo Gibanje za Slovenijo, Demokratična stranka dela nekdanjega DeSUS-ovega poslanca Franca Žnidaršiča, pa tudi stranka, ki naj bi jo ustanovil Gregor Virant.

Izbira 4. decembra bo tako zelo pestra in zanimiva, pa vendar bomo volivci tisti, ki bomo izvolili nov Državni zbor in tiste, ki nas bodo zastopali prihodnja štiri leta. Odgovornost bo tako velika, da bomo med semeni zbrala tista, ki bodo obrodila v dobro vseh nas.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.