Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Assisi (foto: nn)
Assisi

Praznovanje 25. obletnice Duha Assisija

Cerkev na Slovenskem | 20.10.2011, 18:50

Frančiškovska konferenca bo ob 25. obletnici Duha Assisija v soboto, 22. oktobra 2011, v Vipavskem Križu organizirala romarski in molitveni shod. Praznovanje Duha Assisija, ki bo potekalo pri bratih kapucinih, se bo pričelo ob 11.30 na Cesti (pri rampi). Ob 12.45 bo pričevanje p. Janeza Šamperla OFMConv, p. Roberta Bahčiča OFM in p. Staneta Beštra OFMCap. Ob 14.00 bo molitev v cerkvi, ob 15.30 delavnice, sklep pa bo ob 17.00 z mašo, ki jo bo daroval provincial minoritov p. Milan Kos.

Prireditev z naslovom Duh Assisija je spomin na molitveno srečanje za mir, ki je na pobudo bl. papeža Janeza Pavla II. (1978–2005) leta 1986 potekalo v Assisiju. Na grob sv. Frančiška je prispelo več kot 150 verskih voditeljev s celega sveta, na različne načine pa se je s pobudo v molitvi za mir povezalo skoraj 4 milijarde ljudi.

Provincial kapucinov br. Štefan Kožuh je o Duhu Assisija zapisal: "Duh Assisija, ki ga je z izjemno zgodovinsko občutljivostjo preroško začel bl. Janez Pavel II., bomo letos, tudi na Slovenskem, obhajali že petindvajsetič. Ponovno se bomo zbrali, kakor učenci, odprti Jezusu, da bi skupaj z mnogimi, tudi drugače verujočimi, po vsem svetu dvigali k Bogu gorečo molitev za dar miru. Ne le obletnica, ampak predvsem duh časa nas pozivata, da z letošnjim obhajanjem Duha Assisija »slovesno obnovimo prizadevanje vernih različnih veroizpovedi za mir« ter tako postajamo »romarji resnice, romarji miru (papež Benedikt XVI.)".

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.