Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Začenja se novo študijsko leto

Slovenija | 03.10.2011, 05:10

Po slovenskih visokošolskih središčih se danes slovesno začenja študijsko leto 2011/12. Tako vodstva univerz kot študentske organizacije v posameznih univerzitetnih središčih pripravljajo posebne dobrodošlice za brucke in bruce, ki jih bodo spremljali tudi v naslednjih dneh.

Univerza v Ljubljani tradicionalen sprejem za bruce in njihove starše pripravlja na Prešernovem trgu. Ker želi univerza spodbuditi med mladimi kulturno zavest, je k sodelovanju povabila Dramo ter Opero in balet, Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko ter Slovensko filharmonijo, ki bodo med bruce razdelili brezplačne vstopnice za ogled prireditev. Na stojnici se bo med drugim predstavil tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, ki bo to priložnost izkoristil tudi kot vabilo za vse nove člane.

Svoje stojnice bodo prav tako imeli Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani in Ljubljanski univerzitetni inkubator ter Center za univerzitetni šport. Na stojnicah se bodo predstavile tudi fakultete ljubljanske univerze.

ŠOU v Ljubljani se bo osredotočila predvsem na informiranje študentov o študiju in obštudijskih dejavnostih. V pomoč novim študentom bodo še Študentska svetovalnica in ŠOUinfo točka, bruci pa se po informacije lahko obrnejo tudi na brezplačni študentski telefon.

Podobno kot v Ljubljani bodo za novince poskrbeli na mariborski univerzi. Bruce bodo na fakultetah pozdravili prodekani z ekipami študentskega sveta. Vsak bo prejel študentsko mapo, v naslednjih dneh bodo pripravili tudi vodene oglede univerze ter dogodke v univerzitetni knjižnici.

Mariborske fakultete so tako že v petek začele z uvodnimi predavanji za bruce, da spoznajo svojo fakulteto, univerzo in mesto, kjer bodo preživeli nekaj najlepših in nepozabnih let.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, na prvi dan novega študijskega leta pripravlja tudi Univerza na Primorskem (UP). Slovesen sprejem bo že tretje leto zapored v Taverni na Pristaniški ulici v Kopru. Bruce bodo pozdravili rektor, dekanje, dekan, direktorja raziskovalnih inštitutov in predsednica Študentskega sveta UP.

V prvem roku je bilo na fakultetah in višjih strokovnih šolah sicer sprejetih 14.379 novih študentov, nekaj jih je svoj študij izbralo še v drugem in tretjem prijavnem roku.

Slovenija
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...