Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Starejše Kresnice iz Adlešičev (foto: Vesna Sever)
Starejše Kresnice iz Adlešičev

Skoči v kolo, da skočimo, da se malo veselimo

| 25.09.2011, 17:10

… so sodelavci Glasbeno-narodopisnega inštituta v Ljubljani naslovili letošnjo prireditev Zajuckaj in zapoj, ki je predstavila glasbeno izročilo Bele krajine. Posnetek koncerta smo predvajali v sobotni oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te.

Ljudsko petje in inštrumentalno glasbo Bele krajine so prikazale starejše Kresnice iz Adlešičev, mlajše pevke, pevci in tamburaši Folklorne skupine Dragatuš in godec Janez Pezdirec iz Slamne vasi pri Metliki.

Letošnje, 13. srečanje je, skupaj s kolegicama dr. Uršo Šivic in Anjo Serec Hodžar, vsebinsko in organizacijsko pripravil dr. Marko Terseglav, ki je večji del svojega raziskovalnega dela posvetil belokranjski dediščini. Prireditev, ki so jo naslovili Skoči v kolo, da skočimo, da se malo veselimo, je z nastopajočimi vseh generacij prikazala, da se tradicija ohranja in na svoj način prenaša skozi rodove. Razkrila je, da je glasbena kultura v Beli krajini podobna kot v ostalih slovenskih pokrajinah in, da Bela krajina ni tako posebna, kot so jo, zaradi uskoške dediščine, prikazovali v 19. stoletju. O raznovrstnosti belokranjskega pesemskega izročila je pričal vsebinski izbor, saj smo slišali pesmi, ki so znane po vsej Sloveniji in s tem tudi v Beli krajini, nadalje pesmi, ki se pojejo izključno v Beli krajini in tiste, ki so jih Belokranjci prevzeli od Uskokov.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...