Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Radijski kolesarji pred baziliko na Brezjah (foto: Jure Sešek)
Radijski kolesarji pred baziliko na Brezjah

Od Marije k Mariji 2011

Slovenija | 05.09.2011, 14:32

Sodelavci Radia Ognjišče se bomo v prihodnjih dneh že tretjič podali na kolesarsko pot. Prvič smo kolesarili v čast blaženemu Antonu Martinu Slomšku, letos pa smo naš kolesarski podvig 7. in 8. septembra že drugič poimenovali Od Marije k Mariji. Lani smo ga začeli na Brezjah in sklenili na Svetih Višarjah, letos pa bomo pot začeli na Brinjevi gori nad Zrečami in jo sklenili na praznik Marijinega rojstva v Olimju. Kolesarjenje radijskih sodelavcev izhaja iz tradicije vernega Slovenca, ki je med velikim (15. avgust) in malim (8. september) šmarnom vedno poromal v kakšno Marijino svetišče in tam prosili za blagoslov in varstvo.

Prvo kolesarjenje v čast bl. Antonu Martinu Slomšku

Sodelavci Radia Ognjišče smo se za kolesarski podvig odločili že tretjič. Leta 2009 so bili naši „kilometri zaupanja po poti Slomškovega življenja.“ Tako smo sodelavci poimenovali projekt, v katerega smo združili praznovanje treh pomembnih obletnic: 15 let Radia Ognjišče, 10 let beatifikacije blaženega škofa Antona Martina Slomška ter 150 let prenosa škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Maribor. Približno 190 kilometrsko pot smo začeli na Ponikvi, rojstnem kraju bl. Slomška in jo prvi dan sklenili v Št. Andražu na Koroškem, kjer je bil bl. Slomšek od leta 1846 do 1859 lavantinski škof. Drugi dan kolesarjenja po poti življenja in dela blaženega škofa Antona Martina Slomška smo začeli s sveto mašo v nekdanji stolnici v Št. Andražu ter jo sklenili v mariborski stolnici, kjer je bl. Anton Martin Slomšek pokopan.

Radijski kolesarji pri Slomšku
Radijski kolesarji pri Slomšku © ARO

Preberite več...

Povezali smo Marijo Pomagaj in Svete Višarje

Leta 2010 smo prvič pripravili romanje Od Marije k Mariji. Tako smo dan pred malim šmarnom v zgodnjih jutranjih urah Marijo pozdravili na Brezjah in pod njenim varstvom dan začeli s sveto mašo. Vožnja se je nadaljevala skozi Lesce, Breznico, Jesenice, Dovje, Kranjsko goro in Žabnice, kjer smo sodelavci kolesarsko pot tudi sklenili. Večer je popestril program, ki smo ga neposredno prenašali, v njem pa so nastopili tamkajšnja pevska zbora, pihalna godba in še nekaj zanimivih sogovornikov. 8. septembra smo se podali na Svete Višarje, kjer so lani obhajali 650 let stičišča treh kultur. Svete Višarje so bile pred Brezjami osrednja slovenska božja pot. Znan je podatek, da je sredi 18. stoletja, ko je izšla posebna knjiga o Višarjah in čudežih, ki so se tam zgodili, na Višarje poromalo 100.000 romarjev iz Koroške, Kranjske, Štajerske, Goriške in Furlanije.

Preberite več...

Sodelavci Radia Ognjišče želimo s kolesarskim romanjem Od Marije k Mariji vse poslušalce spodbuditi, da bi večkrat obiskali kakšno Marijino svetišče in tam na poseben način začutili Njeno prisotnost.

Od Marije k Mariji: Trasa kolesarjenja 2011
Od Marije k Mariji: Trasa kolesarjenja 2011 © ARO

Poglejte si interaktivni zemljevid letošnjega kolesarskega romanja!

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Dogodki
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...