Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Umrl je Lojze Slak

Slovenija | 29.09.2011, 11:00

Umrl je mojster harmonike Lojze Slak. Je legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, star je bil 79. let. Mediji poročajo, da je odšel po hudi bolezni.

Lojze Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal na Dolenjskem. Svojo mladost je večinoma preživel pri stari mami. V njegovi družini je bilo namreč deset otrok, zaradi mamine bolezni pa je moral od doma še pred dopolnjenim prvim letom starosti. Prav to je usodno vplivalo na njegovo poznejšo življenjsko pot, piše na spletni strani www.lojzeslak.com. Očarala ga je namreč stričeva diatonična harmonika, zato je pogosto igral nanjo. Še preden je začel hoditi v šolo, je znal več kot ducat pesmi. Stric Ludvik ga je pri igranju harmonike spodbujal, a mu je svetoval, da je bolje, če se uči kar sam. Pri 15. letih je kot samostojni godec začel igrati na porokah, svate je tako razveseljeval kar deset let. Pozneje je večkrat povedal, da je bila to njegova najboljša glasbena šola.

Prelomno leto v njegovi karieri je bilo leto 1957. Takrat je kot samostojni harmonikar nastopil na javni radijski oddaji "Pokaži, kaj znaš" in takoj očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo. Leta 1959 je nastal ansambel bratov Slak. V kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko. V takšni zasedbi so igrali dobra tri leta, nato sta morala brata Matija in Tone v vojsko. Leta 1964 se je Lojze na enem od nastopanj na radiu Ljubljana spoznal s pevsko skupino Fantje s Praprotna. Kmalu so se dogovorili za skupno nastopanje. Tako je nastal eden naših najboljših in hkrati najbolj izvirnih domačih ansamblov.

Po razhodu ansambla bratov Slak se je Lojze napotil v Ljubljano in si tam poiskal službo. Bil je šofer pri podjetju Petrol, pozneje tapetnik v tovarni Hoja, kjer je napredoval od poklicnega delavca do komercialista in s tega mesta tudi odšel v zaslužen pokoj. Leta 1961 se jima je z ženo Ivanko rodil sin Slavko, šestnajst let pozneje še sin Robert. V sedemdesetih letih se je Slakova družina iz stanovanja v Ljubljanskih Dravljah preselila v novo zgrajeno hišo v Šentvidu pri Ljubljani. Na Trški gori si je postavil zidanico z vinogradom, kjer je prideloval dolenjski cviček, za katerega je na novomeškem festivalu cvička dobil lepo število priznanj. Bil je tudi navdušen planinec.

Prisluhnite spominski oddaji, ki smo jo pripravili s prijatelji in soglasbeniki Lojzeta Slaka.

Slovenija
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...