Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež pri avdienci o nekaterih poudarkih apostolskega obiska v domovini

Papež in Sveti sedež | 28.09.2011, 13:35

Zaradi množice romarjev, ki se te dni mudijo v Rimu in Vatikanu, je bila današnja avdienca Benedikta XVI, na trgu pred baziliko Sv. Petra. Papež, ki je v nedeljo sklenil štiridnevno apostolsko potovanje v svoji domovini, je spregovoril o nekaterih poudarkih tega obiska.

„Kjer je Bog, tam je prihodnost“ je bilo geslo mojega pastoralnega obiska v Nemčiji, s katerim sem želel potrditi zvestobo moje domovine v veri, je dejal papež v francoskem povzetku svojega nagovora, in deliti veselje s katoličani še zlasti pri evharističnih slavjih.

Člane nemškega parlamenta, ki so prvič gostili kakega papeža, sem spomnil, da Bog ne predstavlja nevarnosti za demokracijo in svobodo, ampak je porok, ki omogoča sobiavnje človeštva v miru in pravičnosti. Kot je dejal papež, je med obiskom želel dati pomembno mesto tudi ekumenizmu. V deželi Martina Luthra in reformiranih protestantov nas je skupna molitev povezala v Kristusu, zavedajoč se, da je resnična edinost, kljub našim prizadevanjem, najprej Kristusov dar, za katerega moramo vedno prositi. Prisrčna srečanja z judovsko skupnostjo, pravoslavnimi in muslimani so dala priložnost za razmislek o tem, da svoboda potrebuje vero, kot vera zahteva svobodo.

Papež je omenil srečanje z množico mladih v Freiburgu, ki so ga prepričali, da svetu lahko prinesejo luč, ki prihaja od Boga. Nazadnje sem se skupaj z bogoslovici Gospodu zahvalil za lepoto in milost poklica, je dejal papež in dodal: Bodite kvas za prenovo naše družbe! to je naloga nas vseh, še zlasti kristjanov.

Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci med drugim pozrdavil romarje iz škofije Bellúno-Féltre, ki so v Vatikan prišli s svojim škofom Giuseppejem Andrichom

Kot je dejal papež, so prišli v Rim, da bi se poklonili spominu njegovega predhodnika, Božjega služabnika Janeza Pavla I. ob boletnici njegove smrti. Umrl je 28. septembra 1978 - 33 dni po izvolitvi za Petrovega naslednika. V papeški službi se je želel predvsem posvetiti oznanjevanju in poglabljanju vere. S svojo prijaznostjo in preprostostjo si je v kratkem času pridobil srca množic. Pred leti se je začel postopek za njegovo beatifikacijo. Papež Janez Pavel I. se je rodil 17. oktobra 1912 v kraju Forno di Canale [kanále] v italijanski pokrajini Bellúno rodil kot Albíno Luciani [lučáni]. Po mašniškem posvečenju in krajši kaplanski službi je postal docent v semenišču v domači škofiji. Papež Pavel VI. ga je 1969 imenoval za nadškofa patriarha v Benetkah, štiri leta zatem pa za kardinala. Za papeža je bil izvoljen 26. avgusta 1978.

Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...