Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež: Oznanjevanju evangelija se odpirajo nova prostranstva

Svet | 18.09.2011, 16:06

V Castel Gandolfu se je ob papežu Benediktu XVI. tudi to nedeljo opoldne zbralo veliko romarjev, ki so z navdušenjem sprejeli njegovo razmišljanje o lepoti življenja v občestvu s Kristusom. Kot je dejal, je Jezus živa in dejavna oseba ter prinaša odrešenje tudi našemu sodobnemu svetu.

Sveti oče je v uvodu svojega opoldanskega nagovora spomnil, da v današnjem bogoslužju začenjamo z branjem pisma Filipljanom, ki ga je Pavel napisal približno dvajset let po Jezusovi smrti in vstajenju. V njem najdemo povzetek skrivnosti Kristusovega učlovečenja, njegovega ponižanja vse do smrti na križu in poveličanja. Pavlovo življenje je postalo tako eno s Kristusovim, da je v ječi v pričakovanju razsodbe o svoji smrti ali življenju lahko zatrdil: "Zame je življenje Kristus in smrt dobiček." (Flp 1,21) Kristus namreč daje nov smisel človeškega bivanja, ki izhaja občestva z njim, ki je živa Oseba in ne zgolj neka zgodovinska osebnost, učitelj modrosti ali verski voditelj. Jezus je človek, v katerem Bog osebno prebiva. Njegov evangelij je namenjen vsem ljudem. Prav od znotraj naj bi preobrazil vse kulture in jih odprl za temeljno resnico, da je Bog ljubezen. Postal je človek v Jezusu Kristusu, ki je z žrtvovanjem samega sebe odkupil človeštvo iz suženjstva zla in mu podaril trdno upanje.

Nato je papež Benedikt XVI. spomnil, da se tudi dandanes oznanjevanju evangelija odpirajo nova prostranstva in da so hkrati dežele starodavnega krščanskega izročila poklicane znova odkriti lepoto vere. Nosilci tega poslanstva pa so možje in žene, ki podobno kot Pavel, lahko rečejo: "Zame je življenje Kristus." Gre tako za posameznike kot za družine in skupnosti, ki sprejemajo Jezusovo povabilo k delu v Božjem vinogradu. To so ponižni in velikodušni delavci, ki ne želijo sami izbirati svoje prihodnosti, temveč so popolnoma na razpolago Gospodu.

Sveti oče je svojo opoldanski nagovor sklenil s trditvijo, ki izraža njegovo globoko prepričanje in osebno izkušnjo: "Dragi prijatelji, evangelij je preobrazil svet in še vedno ga spreminja podobno kot reka, ki namaka neizmerno polje. Z molitvijo se obrnimo na Devico Marijo, da bi v vsej Cerkvi zoreli duhovniški, redovniški in laiški poklici v službi nove evangelizacije."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...