Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V Rimu vrh OVSE o kriminalnih dejanjih iz sovraštva do kristjanov

Svet | 12.09.2011, 20:27

V Rimu se je v ponedeljek začelo zasedanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi OVSE na temo Preprečiti in odgovoriti na napade in kriminalna dejanja iz sovraštva do kristjanov.

Vrh je odprl predstavnik OVSE, odgovoren za boj proti nestrpnosti in diskriminaciji do kristjanov, Massimo Introvigne, ki se je prej seznanil tudi s poročiloma moskovskega pravoslavnega metropolita Hilariona in vatikanskega tajnika za odnose z državami nadškofa Dominiqa Mambertija. Slednji je med drugim izpostavil, da se verske svobode ne more zvesti zgolj na svobodo bogočastja ter da do poskusov izključevanja kristjanov prihaja tudi na Zahodu in v Evropi.

Vrha se udeležujejo delegacije iz 56 držav, vrsta mednarodnih organizacij ter okoli 50 nevladnih organizacij. Kot trdi Introvigne, je tokrat prvič, da mednarodni vrh zahteva priznanje kriminalnih dejanj, usmerjenih proti kristjanom, kot pravne kategorije in kot resen humanitarni pojav. Do teh kriminalnih dejanj prihaja predvsem v Afriki in Aziji, vendar pa se morajo države OVSE (poleg Evrope sta to še ZDA in Kanada) med seboj nujno uskladiti glede odločnega posredovanja tudi na svojem teritoriju. Kriminalna dejanja, usmerjena proti kristjanom, so v zaskrbljujočem porastu tudi na območju OVSE, poudarja Introvigne: gre za nasilje in napade na duhovnike, posvečene osebe, protestantske pridigarje ulic ter napade na cerkve in pokopališča.

Na vrhu v Rimu je bil predstavljen tudi primer katoliške redovnice Laure Mainetti, ki je sicer v postopku za beatifikacijo. Leta 2000 so jo v italijanskem kraju Chiavenna, ki leži tik ob meji s Švico, ubila tri dekleta. K dejanju so jih napeljale spletne strani, ki širijo sovraštvo in nasilje do katoliške Cerkve. Na zasedanju OVSE so predstavili tudi statistično poročilo francoske žandarmerije, po katerem vsak drugi dan v Franciji napadejo eno katoliško cerkev ali pokopališče, ju oskrunijo, uničijo ali poškodujejo. Mediji takšna dejanja največkrat označijo za "mladostniške neumnosti", a vedno pogosteje se pojavljajo zapisi s slogani proti Cerkvi ali duhovnikom, zaradi česar se ta dejanja lahko uvrsti v kategorijo kriminalnih dejanj iz sovraštva. Kriminologija ugotavlja, da je od nasilja nad predmeti in nasilja nad osebami le slab korak, trdi Introvigne.

Vrh OVSE o nasilju iz sovraštva do kristjanov predlaga vzpostavitev mednarodne podatkovne banke o kriminalnih dejanjih, usmerjenih proti kristjanom, ki bi pospeševala tako zavedanje in poznavanje tega pojava kot sodelovanje med policijo in oblastjo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...