Alen SalihovićAlen Salihović
Papež se bo med vernike popeljal s papamobilom (foto: nn)
Papež se bo med vernike popeljal s papamobilom

Papež bo v Anconi sklenil italijanski narodni evharistični kongres

Svet | 11.09.2011, 00:09

Papež Benedikt XVI. bo danes odšel v Ancono, kjer se bo sklenil zadnji dan 25. italijanskega narodnega evharističnega kongresa. Predvidoma bo ob 9.15 dopoldne s helikopterjem prispel na enega izmed pomolov v anconskem pristanišču, ki se imenuje 'Pomol Wojtyła'. Apostolski obisk v Anconi bo 24. potovanje papeža Benedikta XVI. znotraj Italije in tretje v letošnjem letu.

Po papežu Janezu Pavlu II., ki je bil za blaženega razglašen 1. maja letos, je bil pomol poimenovan po njegovem obisku maja leta 1999. Svetega očeta bodo na pomolu sprejeli predstavniki cerkvenih in civilnih oblasti. Med njimi bodo njegov odposlanec kardinal Giovanni Battista Re, predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco in anconski nadškof Edoardo Menichelli.

Ob desetih bo papež v pristanišču daroval slovesno sveto mašo, s katero se bo sklenil evharistični kongres. Sledila bo opoldanska molitev, nato pa bo sveti oče odšel v pastoralni center Colle Ameno. Tam bo kosil s škofi, predstavniki brezposelnih delavcev in revnih, za katere skrbi Karitas. Popoldne se bo v centru sestal še z organizatorji obiska. Ob petih bo sledilo srečanje z družinami in duhovniki, ki bo potekalo v srednjeveški katedrali. Papež bo zbrane ob tej priložnosti nagovoril. Spregovoril pa bo tudi mladim parom, s katerimi se bo srečal v nadaljevanju, predvidoma ob šesti uri popoldne na Trgu plebiscita. Odhod iz Ancone, s 'Pomola Wojtyła', je predviden ob 18.45, vrnitev v Vatikan pa ob pol osmi uri zvečer.

Italijanski narodni evharistični kongres, ki ga bo danes s sveto mašo sklenil papež Benedikt XVI., poteka pod naslovom „Gospod, h komu naj gremo?“ Ta tema zaznamuje širši pastoralni kontekst italijanske Cerkve v zadnjih letih. Gre za izbiro vere, ki poživlja vsakdanje življenje ljudi, je prisotna na kraju prebivanja in delovanja ter usmerja kulturne izraze javne zavesti. Izbrani naslov evharističnega kongresa torej predstavlja jasno določeno temo, ki želi usmeriti pozornost k pomenu, katerega ima za vsakdanje življenje kristjanov evharistija.

Apostolski obisk v Anconi bo 24. potovanje papeža Benedikta XVI. znotraj Italije in tretje v letošnjem letu. Oktobra mu bosta sledila še obiska v škofiji Lamezia Terme in v mestu Assisi. Ancona je svetega očeta sprejela že nekajkrat. Benedikt XVI. jo je prvič obiskal septembra leta 2007, ko se je srečal z mladimi iz Italije. Pred njim pa je bil v Anconi dvakrat tudi blaženi Janez Pavel II., ki se je sicer petkrat zaustavil tudi v bližnjem Marijinem romarskem središču v Loretu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...