Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Janez Janša (foto: SDS)
Janez Janša

"J" ni Janša, ampak Jerković

Slovenija | 10.09.2011, 14:00

Spletni portal MMC RTVS je danes objavil dokument, ki razkriva, da oseba "J" iz filma Resnica o Patrii ni Janez Janša, ki naj bi potreboval denar za pokojnino, kot je trdil novinar Magnus Berglund, ampak Bartol Jerković, direktor hrvaškega podjetja Đuro Đaković specialna vozila, kjer zdaj izdelujejo oklepnike patria za hrvaški trg.

Na podlagi dopisa avstrijskega posrednika Patrie Wolfganga Riedla uslužbencu Patrie Reiju Niittynenu, poslanega 19. januarja 2005, je razvidno, kot navaja portal, od kod novinarju Berglundu ideja, da naj bi oseba "J", ki je po njegovem prepričanju predsednik SDS-a Janez Janša, potrebovala denar za pokojnino.

Dopisi, ki so potekali na relaciji med Riedlom in Niittynenom, vsebujejo "subject" (predmet) C + S. Iz celotnega dopisa v nadaljevanju je razvidno, piše MMC, da C v tem primeru pomeni Croatia (Hrvaška), S pa Slovenija. Vse, kar je zapisano pod oznako C, se tako po navedbah portala nanaša na posel na Hrvaškem, vse, kar je zapisano pod oznako S, se nanaša na posle v Sloveniji.

Oseba "J" je tako omenjena v prvem delu dokumenta pod oznako C, in sicer kot "Mr. J, the Director of DDV", kar se nanaša na Bartola Jerkovića, navaja portal.

Janez Janša pa je po poročanju MMC omenjen v drugem delu dokumenta pod S in ima oznako "PM", in sicer "the present PM, who was MoD in 1992 to 1995", torej "trenutni predsednik vlade, ki je bil minister za obrambo med letoma 1992 in 1995". Kratica WW pa se nanaša na poslovneža Walterja Wolfa.

Da naj bi bil "J" iz Berglundovega filma Jerković, se je v medijih omenjalo že marca 2010.

Dokument se po poročanju MMC RTVSLO v prevodu glasi:

Dragi Reijo,
pred tvojim obiskom ti želim poročati o izidu včerajšnjega sestanka WW z gospodom J, direktorjem DDV-ja:
C:
1- direktor je obvestil WW-ja, da ima skupno pet prosilcev
2- GDLS pritiska kot hudič preko raznoraznih političnih in komercialnih kanalov
3- J se bo upokojil v od 15 do 20 mesecih in je zaskrbljen glede pokojnine
4- Verjame, da bo njegovo mnenje in priporočilo pomembno za pogodbo
5- WW-ju je obljubil, da nas bo podpiral, če bodo dogovori mogoči
6- Omenil je, da je ena redkih večjih tehničnih skrbi šibkost amfibijskega pogonskega sistema in da je to tudi skrb Paulijevih strank, s katerimi je govoril
7- WW verjame, da bi s podporo starih prijateljev, skupaj s svojimi močnimi političnimi zvezami, lahko pridobil posel za P. Rad bi delal skupaj z menoj kot v devetdesetih, ko sva bila skupaj zelo uspešna.
S:
1-WW se bo danes srečal s tajnikom vladajoče stranke, ki je bil v drugi polovici devetdesetih minister za obrambo
2- WW se bo prav tako sestal z dobrim prijateljem, aktualnim predsednikom vlade, ki je bil minister za obrambo med letoma 1992 in 1995
3- Zato bo lahko tudi naredil oceno S-a v četrtek, ko boš tukaj
Razlog, zakaj si tako želi pomagati P-ju, je v tem, da resnično sovraži gospoda Mz-a.
Imamo minus štiri stopinje in sneg. Se vidiva jutri, prijeten polet.
Lep pozdrav,
Wolfgang

Na dokument so se že odzvali v SDS, kjer so v izjavi z naslovom "Dokumenti razgaljajo: "J" dokazano ni Janez Janša, temveč direktor hrvaškega podjetja" zapisali, da se je Berglundova Resnica o Patrii ob začetku sojenja v Sloveniji spremenila v laž. Vodilni v podjetju Patria in njihovi lobisti so črko "J" uporabljali za poimenovanje Hrvata Bartola Jerkovića, direktorja tovarne Đuro Đaković Vehicles(DDV).

Izjava SDS v celoti

Listine iz finske preiskave dokazljivo in dokončno postavljajo avtorja oddaje »Resnica o Patrii« Magnusa Berglunda na laž. Ta je namreč svojo oddajo septembra 2008 zaključil z neposredno trditvijo, da črka »J« v dokumentih podjetja Patria pomeni Janeza Janšo, predsednika slovenske vlade. "J je Janez Janša, slovenski predsednik vlade", je dejal. "V prvi polovici leta je predsedoval ministrskemu svetu Evropske unije. Njegova stranka se je okoristila s kupčijo s Patrio. Finsko državno podjetje Patria je podkupilo slovenskega predsednika vlade."

Iz več kot 18.000 strani sodnega spisa dokazano izhaja, da so vodilni v podjetju Patria in njihovi lobisti črko »J« uporabljali za poimenovanje Hrvata Bartola Jerkovića, direktorja tovarne Đuro Đaković Vehicles (DDV). V priloženem dokumentu, ki se začne s črko »C«, kar je označba za Hrvaško (Croatia), Riedl 19. januarja 2005 piše Niittynenu (Patria), da mu želi sporočiti »rezultate včerajšnjega sestanka z WW in z g. J, direktorjem DDV«. Med drugim zapiše, da se bo »J upokojil čez 15 do 20 mesecev« in da ga »skrbi za svojo pokojnino«.

Oddaja »Resnica o Patrii« se je tako spremenila v oddajo "Laž o Patrii". Dejstvo je, da januarja 2005 predsednik vlade Janez Janša ni razmišljal o skorajšnji upokojitvi in da Slovenska demokratska stranka nikoli ni dobila nikakršnega denarja od Patrie. To dokazujejo rezultati policijske preiskave, ki je ugotovila, da pri poslovanju SDS v obdobju 2004 - 2008 ni bilo nikakršnih transakcij, ki bi jih lahko povezali z izborom družbe Patria za dobavitelja vojaških oklepnikov za Slovensko vojsko. Policijski zaključek preiskave v celoti pritrjuje tudi mnenju interne revizije SDS. Ta je pokazala, da SDS ni pridobila nobenih prilivov iz tujine, prav tako ne iz podjetij, ki so sodelovala pri poslu v zadevi Patria. Da SDS ni prejel denarja od Patrie, dokazujeta tudi sklep in sodba okrožne sodnice Božene Novak z Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je 13. junija letos ugotovilo, da se mora Delo opravičiti in Slovenski demokratski stranki plačati odškodnino v višini 10.000 evrov. In še, Računsko sodišče pod vodstvom dr. Igorja Šoltesa je v skladu z zakonodajo in svojimi pristojnostmi revidiralo poslovanje SDS v času vseh volilnih in referendumskih kampanj. Ugotovilo je, da je bilo poslovanje stranke skladno z zakonodajo in ni zaznalo nezakonitih prilivov iz tujine in drugih nezakonitih donacij.

Nekaj časa po objavi dokumentarca z lažnivo obtožbo Janeza Janše so na finski televiziji YLE odstavili direktorja Mikaela Jungnerja, ki je kasneje postal generalni sekretar stranke finskih socialistov, ki sodijo v isto evropsko politično skupino kot Pahorjevi Socialni demokrati. Laž o Patrii, izvožena in nato uvožena iz Finske, ki je z "velikim pokom" pomagala k nepošteni zmagi levega trojčka na volitvah leta 2008, pa se danes sesuva v prah.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.