Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Za zbiranje podpisov na voljo le dva dneva

Slovenija | 31.08.2011, 18:45

1. septembra se bo začelo zbiranje podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Pobudnica referenduma je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki bo skupaj z NSi, SDS in SLS pred 230. upravnimi enotami zbirala podpise za razpis referenduma o družinskem zakoniku.

Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok je v oddaji Pogovor o dejal, da bodo lahko podpise pred prekinitvijo zbirali samo dva dneva. „In sicer v četrtek, 1. septembra in v petek, 2. septembra. To pomeni, da lepo prosimo prav vse, ki želijo oddati svojo podporo materinstvu in očetovstvu, da to storijo v četrtek in petek,“ je povedal Primc in spomnil tudi na dve leti trajajočo razpravo o družinskem zakoniku. „Žal, kljub temu da je razprava o družinskem zakoniku tekla dve leti, ne moremo reči, da je bil kakršenkoli kulturni dialog, katerega namen bi bil pripeljati stvari k skupnemu imenovalcu,“ je poudaril Primc in dodal, da so sami bili pripravljeni popuščati, da pa tega interesa ni bilo na strani predlagatelja družinskega zakonika.

Anica Povirk iz Gibanja fokolarov je spomnila na 53 člen ustave, ki govori o tem, da „država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.“ „V tem zakoniku se skorajda nič več ne govori o materinstvu in očetovstvu,“ je spomnila Anica Povirk.

Tatjana Medved iz Neokatehumenske skupnosti pa vidi problem današnjih družin tudi v krizi vere. „Če nekdo nima vere v življenje potem težko sprejema življenje,“ je dejala in vse povabila k oddaji glasu za referendum. Da družina je v krizi, vendar ne tako veliki, da ne bi mogla iziti iz nje je prepričan Janez Cerkovnik iz Prenove v Duhu. „Družina je v krizi, saj idealne družine ni,“ je dejal Cerkovnik in dodal, da sta pri vzgoji otroka pomembna tako oče kot mati. „Pri vzgoji mora otrok izkusiti tako očetovo kot materino ljubezen.“

„Danes je postalo jasno, da bo ustavno sodišče že v petek, 2. septembra, prekinilo zbiranje podpisov. Da oddamo podpis ZA razpis referenduma imamo torej na voljo zgolj dva dni. Zato ne smemo čakati, svoj podpis na upravni enoti ali krajevnemu uradu moramo oddati že jutri,“ so dan pred začetkom zbiranja podpisov zapisali v Novi Sloveniji in dodali, da je ta poteza vladne koalicije dokaz, da se leva vlada očitno boji, da bi v nekaj dneh zbrali 40.000 potrebnih podpisov in jim želi vzeti voljo. „Ampak so se zmotili! Volje nam ne bodo vzeli. Še bolj zavzeto bomo delali, da bomo v dveh dneh opravili svoje delo. Naredimo vse, kar je v naši moči in še več, da bomo 1. in 2. septembra zbrali čim več podpisov za razpis družinskega referenduma“, so zapisali v NSi, kjer si že od vsega začetka prizadevajo, da družinski zakonik v taki obliki ne stopi v veljavo. „Vse, kar lahko ta trenutek storimo, je, da preprečimo uveljavitev spornega družinskega zakonika tako, da zberemo 40.000 podpisov za referendum. Podpis za referendum o družinskem zakoniku je naša moralna in vrednostna obveza, saj spoštujemo osnovno družbeno celico – družino. Prav družina kot skupnost moža, žene ter otroka je z družinskim zakonikom najbolj na udaru. Pri tem poudarjamo, da moramo gledati na koristi otrok in ne na koristi odraslih. Največja otrokova korist pa zagotovo je, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta,“ poudarjajo v Novi Sloveniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.