Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pevci iz Koritnega (foto: Vesna Sever)
Pevci iz Koritnega

V pohorski fari bil fantič je mlad

| 28.08.2011, 08:52

Terenski posnetki za zadnjo avgustovsko oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te so nastali v cerkvi svetega Miklavža v Koritnem nad Oplotnico, kjer je potekalo srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.

V severovzhodnem delu Slovenije leži občina Oplotnica, ki se razprostira v slikoviti pokrajini pod jugovzhodnimi obronki Pohorja. Celostno podobo občini daje 21 vasi in v eni od teh, v Koritnem, so domači pevci iz Koritnega in Kulturno umetniško društvo Oplotnica, 21. avgusta pripravili 13. srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.

V sončnem nedeljskem popoldnevu se je v poznogotski cerkvi svetega Miklavža iz 14. stoletja z gotskimi freskami in bogato notranjo opremo zbralo 22 skupin pevcev in godcev iz okoliških vasi in bližnjih občin.

Pevke KUD Kebelj
Pevke KUD Kebelj © Vesna Sever

V oddaji pa smo slišali pevce iz Koritnega, pevke s Keblja, pevke iz Bezine pri Slovenskih Konjicah, vokalno skupino Košuta s Pokoš, pevke Treh vasi iz okolice Šempetra, pevke z Dobrave, Venčeseljske pevke iz Zgornje Ložnice, pevce iz Oplotnica, pevce iz Dobrine, pevce iz Vitanja, pevce iz Tepanj, pevke s Tinja, pevce Stolpnik in pevke iz Poljčan.

Vokalna skupina Košuta s Pokoš
Vokalna skupina Košuta s Pokoš © Vesna Sever

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...