Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Vabljeni na romanje v Toskano

| 22.08.2011, 08:53

Ob 550 letnici ustanovitve ljubljanske nadškofije Agencija Trud in Radio Ognjišče vabita na tridnevno romanje ljubljanske nadškofije v Toskano. Potovali bomo z avtobusi med 14. in 16. oktobrom.

1. dan: Ljubljana - Oglej - Ferrara - Siena

Zjutraj se odpravimo na pot proti Italiji, kjer bo naš tokratni romarski cilj prelepa pokrajina Toskana, ki je s svojo zasanjano valovito pokrajino, starimi mesteci, vitkimi cipresami in vinorodnimi grički že v srednjem veku privabljala največje umetnike, ki so iz Toskane ustvarili tudi pravo zakladnico kulturno umetniških spomenikov. Na začetku romanja se bomo ustavili v Ogleju, kjer bomo imeli prvo mašo. Mestece velja tudi za najpomembnejše arheološko najdišče v Italiji, v nekdanji Aqulei je bil nekoč sedež oglejskih patriarhov, bazilika iz 4. stoletja, ki jo bomo tudi obiskali, pa se ponaša s pomembnimi talnimi mozaiki, ki so najlepše ohranjeni v zahodnem svetu. Nato odpotujemo proti Ferrari, kjer so delovali mnogi slavni kiparji, slikarji, pesniki, tu je bila doma mogočna plemiška družina Este. V tem prelepem mestu si pogledamo mestno hišo, mogočno katedralo in se sprehodimo še mimo ostalih znamenitosti, ki so mestu omogočile vpis na Unescov seznam. Po ogledih vožnja v osrčje Toskane. Večerja in nočitev.

2. dan: Siena, San Gimignano

Osrednje mesto našega romanja je Siena, kjer je služboval škof Enej Silvij Piccolomini, kasnejši papež Pij II (1458-1464), ki je potrdil ustanovitev ljubljanske nadškofije (1461-1463). Še pred tem je bil Piccolomini škof v Trstu in tako veliko potoval po slovenskih deželah in se zavzemal za graditev mnogih novih cerkva. O naših kraji je kasnejši papež napisal zapustil tudi obširen opus knjig. Siena je najlepše mesto italijanske gotike in tudi čudovit primer srednjeveškega načrtovanja mest, ki upošteva okoliško krajino. Kjer se stikajo trije griči, je tako nastal osrednji ovalni trg Piazza del Campo, kjer že stoletja prirejajo znamenito tekmo s konji.

 

Spoznali bomo mogočno baziliko s kapelo svete Katarine, svetnice doma prav iz tega mesta. Čudovita in umetniško dodelana je tudi krstilnica, glavni biser Siene pa je čudovita katedrala, ki je tudi izjemna umetniška stvaritev. Vstopili bomo tudi v cerkveno knjižnico Piccolomini. V Sieni imamo romarsko mašo, popoldne pa se odpeljemo še do bližnjega San Gimignana, slikovitega toskanskega mesteca, ki se ponaša s številnimi plemiškimi hišami in obrambnimi stolpi. Pogled z mestnega obzidja nas bo popeljal med vinograde, kjer pridelujejo grozdje za znamenito vino Chianti. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: Pienza - Monteriggioni - Greve in Chianti - Ljubljana

Tudi danes bomo nadaljevali s spoznavanjem prikupnih toskanskih mestec. Zapeljali se bomo do Pienze, ki velja za idealno renesančno mesto. Tu se je rodil Enej Silvij Piccolomini in kasneje, ko je postal papež, se je mesto tudi preimenovalo v Pienzo, prej se je kraj namreč imenoval Corsignano. V Pienzi bomo med drugim videli tudi nekdanjo poletno rezidenco papeža Pija II. Obiščemo tudi slikovito obzidano mestece Monteriggioni, ki je ostalo skoraj nedotaknjeno iz srednjeveških časov.

 

Za konec še obisk prikupnega Greve in Chianti, sredi gričevnate vinorodne pokrajine, ki mu značilen videz daje trikotni trg s spomenikom pomorščaku Giovanniju da Verrazzanu. Po ogledih sledi pot proti domu in prihod v večernih urah.

INFORMACIJE IN PRIJAVE:
Agencija Trud, 01 360 28 20

CENA:
260 evrov;

VKLJUČUJE:
avtobusni prevoz in vse pripadajoče stroške, prenočevanje v dvoposteljnih sobah v hotelu 3*** na osnovi polpenziona, slovenskega vodiča in duhovno vodstvo, zdravstveno zavarovanje;

DOPLAČILA PO ŽELJI:
enoposteljna soba 50 evrov, vstopnine cca 20 evrov (vodiču na poti);

PLAČILNI POGOJI:
30% akontacije ob prijavi, ostalo lahko na obroke;

SPLOŠNI POGOJI:
so sestavni del programa in so na voljo v poslovalnici Agencije Trud.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...