Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Premier Borut Pahor (foto: Wikipedia)
Premier Borut Pahor

Usoda Pahorjeve manjšinske koalicije v rokah poslancev

| 25.08.2011, 13:02

Še ta teden naj bi bilo znano, kdo so kandidati za pet novih ministrov in predsednika državnega zbora. Pogovori in usklajevanja med SD-jem in LDS-om so v polnem teku, veliko je ugibanj, kdo bi lahko zasedel položaje, še več je ugibanj, kako so bodo o kandidatih izrekli poslanci.

Za zdaj je podpora ministrskim kandidatom in s tem zaupnica vladi premierja Boruta Pahorja vprašljiva. Da je ne bodo izkazali, so že napovedali v SDS-u, Zaresu, DeSUS-u in SLS-u. Nepovezani poslanci se o tem, kako bodo glasovali, še niso dogovorili, usklajevali se bodo, ko bodo uradno znana imena ministrskih kandidatov.

"Usoda Pahorjeve manjšinske koalicije, ki jo sestavljata le še SD in LDS, je v rokah poslancev. Pri poslancih je pa tako, v mislih imam poslance ne le omenjenih strank, ampak še nekaterih drugih, na primer SNS-a in nepovezane poslance, da bodo naredili vse, da ostanejo v parlamentu, saj niti nimajo drugih služb in zanima jih lastni interes," ocenjuje politični analitik Silvester Šurla. Meni, da trenutna oblast škodi državi, "jo nenormalno zadolžuje". Položaj bi lahko spremenila nezaupnica vladi in posledično parlamentarne volitve, ki bi dale "oblast, ki bi imela neko legitimnost". A kot je še dodal v pogovoru za naš radio, bodo omenjeni poslanci verjetno le podprli vlado, "zato država še naprej ostaja v težkem položaju".

Novi ministrski kandidati torej lahko pričakujejo karkoli, tako podporo kot zavrnitev. Ima pa precej več možnosti za imenovanje na položaj kandidat za predsednika državnega zbora. Da je eden tistih, ki bi lahko zasedli ta stolček, je že potrdil poslanec LDS-a Ljubo Germič.

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...