Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Premier Borut Pahor (foto: Wikipedia)
Premier Borut Pahor

Usoda Pahorjeve manjšinske koalicije v rokah poslancev

| 25.08.2011, 13:02

Še ta teden naj bi bilo znano, kdo so kandidati za pet novih ministrov in predsednika državnega zbora. Pogovori in usklajevanja med SD-jem in LDS-om so v polnem teku, veliko je ugibanj, kdo bi lahko zasedel položaje, še več je ugibanj, kako so bodo o kandidatih izrekli poslanci.

Za zdaj je podpora ministrskim kandidatom in s tem zaupnica vladi premierja Boruta Pahorja vprašljiva. Da je ne bodo izkazali, so že napovedali v SDS-u, Zaresu, DeSUS-u in SLS-u. Nepovezani poslanci se o tem, kako bodo glasovali, še niso dogovorili, usklajevali se bodo, ko bodo uradno znana imena ministrskih kandidatov.

"Usoda Pahorjeve manjšinske koalicije, ki jo sestavljata le še SD in LDS, je v rokah poslancev. Pri poslancih je pa tako, v mislih imam poslance ne le omenjenih strank, ampak še nekaterih drugih, na primer SNS-a in nepovezane poslance, da bodo naredili vse, da ostanejo v parlamentu, saj niti nimajo drugih služb in zanima jih lastni interes," ocenjuje politični analitik Silvester Šurla. Meni, da trenutna oblast škodi državi, "jo nenormalno zadolžuje". Položaj bi lahko spremenila nezaupnica vladi in posledično parlamentarne volitve, ki bi dale "oblast, ki bi imela neko legitimnost". A kot je še dodal v pogovoru za naš radio, bodo omenjeni poslanci verjetno le podprli vlado, "zato država še naprej ostaja v težkem položaju".

Novi ministrski kandidati torej lahko pričakujejo karkoli, tako podporo kot zavrnitev. Ima pa precej več možnosti za imenovanje na položaj kandidat za predsednika državnega zbora. Da je eden tistih, ki bi lahko zasedli ta stolček, je že potrdil poslanec LDS-a Ljubo Germič.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...