Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Vera nas odpira za sprejemanje Jezusa

| 14.08.2011, 20:34

Papež Benedikt XVI. je opoldanski nagovor vernikom, zbranim v Castel Gandolfu, oprl na današnji evangeljski odlomek. Ob tem je povabil k poživitvi čisto konkretnih izrazov vere.

Ob evangeljskem odlomku 20. nedelje med letom, v katerem slišimo o vztrajni prošnji kananejske žene, naj ji Jezus ozdravi bolno hčerko, je morda za nas nekoliko vznemirljivo nekakšno Jezusovo umikanje njeni prošnji, je v svojem opoldanskem nagovoru razmišljal papež. Hkrati je opozoril na ženino veliko vztrajnost, na vpitje, o kakršnem beremo v psalmih, ki je znamenje trdne vere in zaupanja v uslišanje. Jezusov molk ni pomenil neobčutljivosti za ženino stisko, temveč je z njim podžgal željo po dosegi milosti. Kananejka s svojo prošnjo ne želi nikomur ničesar vzeti. V svoji preprostosti in ponižnosti se zadovolji z malim, kot z drobtinami. Dovolj ji je pogled, dobra beseda Božjega Sina. In Jezus, poln občudovanja njene vere, usliši njeno prošnjo.

Odpirati se moramo Božjemu delovanju

Benedikt XVI. je ob tem spomnil, da smo tudi mi poklicani rasti ter v veri in v svobodi sprejeti Božji dar, zaupati in vpiti k Jezusu: "Podari nam vero, pomagaj nam najti pot!" Vera nas namreč odpira za resnično spoznanje in sprejemanje Jezusa, njegove novosti in enkratnosti, njegove Besede, ki je vir življenja, da bi živeli v osebnem odnosu z njim. Zato pa mora naše srce vsak dan narediti korak na poti spreobrnjenja od zagledanosti vase in se odpirati Božjemu delovanju.

Sveti oče je ob tem povabil, naj svojo vero vsak dan hranimo z globokim poslušanjem Božje besede, z obhajanjem zakramentov, z osebno molitvijo, ki naj bo močan klic k Bogu in z ljubeznijo do bližnjega.

Papež se veseli srečanja z mladimi v Madridu

Prvi del svojega nagovora je sklenil s prošnjo k Mariji, vzeti v nebesa, ki naj nam pomaga z življenjem pričevati veselje, da smo srečali Gospoda. Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papežv raznih jezikih nagovoril zbrane romarje in jim toplo priporočil v molitev svoje bližnje romanje na svetovni dan mladih v Madridu, da bi obrodilo bogate duhovne sadove. Dejal je, da se srečanja z mladimi z vsega sveta že zelo veseli.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.