Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pogovor o (foto: ARO)
Pogovor o

Anderlič, Presečnik in Černač za Radio Ognjišče o odstopu Kresalove

Slovenija | 10.08.2011, 18:48

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal se je po oceni Računskega sodišča in protikorupcijske komisije o negospodarnem ravnanju in korupciji pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad odločila nepreklicno odstopiti. Ob tem je napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS. „Na svetu stranke se bomo odločali o tem ali bi morebiti odšli iz koalicije,“ je v Pogovoru o za Radio Ognjišče odločitev Kresalove komentiral predsednik sveta LDS in poslanec Anton Anderlič. Da je bila poteza edina pravilna pa sta poudarila poslanca SLS in SDS Jakob Presečnik in Zvone Černač.

Ministrica Katarina Kresal je pojasnila, da mnenje protikorupcijske komisije, ki je ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad ustreza definiciji korupcije, "kot zaprisežena zagovornica spoštovanja avtoritete in institucij pravne države" spoštuje, a se z njim osebno ne strinja. Prav tako še vedno meni, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri, dodala pa je, da je za njimi stala celotna takratna ekipa ministrstva.

Poudarila je, da je komisija ugotovila, da za najem stavbe za potrebe ministrstva na Dimičevi ulici v Ljubljani ne ona ne njeni sodelavci zase niso zahtevali kakšne koristi niti jim koristi ni ponujal najemodajalec ali kdo tretji.

Anderlič, Presečnik in Černač za Radio Ognjišče o nepreklicnem odstopu

Predsednik sveta stranke LDS Anton Anderlič je v Pogovoru o za Radio Ognjišče povedal, da LDS vsaj do sveta stranke ostaja v koaliciji. „Na svetu stranke se bomo odločali o tem ali bi morebiti odšli iz koalicije, vendar naša zaveza je, da dokler imamo pooblastila in dokler smo v tej druščini moramo odgovorno opravljati svoje naloge.“ Anderlič, ki verjame, da bo v jeseni prišlo do mnogo sestankov Kresalovo razume, da se je odločila za nepreklicni odstop. Sicer pa opozarja, da je tako na eni kot na drugi strani bilo veliko razlogov za to da ostane in da gre. „Je veliko argumentov tako na strani, ki pravijo, da bi morala vztrajati in razčistitvi vse stvari, ki jih je že napovedala po odločbi Računskega sodišča in na drugi strani je prav toliko argumentov, da je bolje predvsem zanjo in za razbremenitev celotne politične situacije trenutno, da se priprava interpelacije in celodnevnih politik preprosto ne opravlja, da se tako država, stranka kot tudi sama ministrica posveča tistim nalogam, ki so v tem trenutku najbolj pomembne,“ je povedal Anderlič.

To je edina pričakovana in tudi pravilna odločitev,“ pa je povedal poslanec SDS Zvone Černač. „Vlada zaradi tega odstopa ne bo delovala nič bolj operativno in nič bolje, kot je delovala doslej, samo premier se je razbremenil enega težkega bremena,“ je dejal Černač, ki vztraja, da so predčasne volitve nujno potrebne. „Po današnjem odstopu bi bil pravi trenutek, ko bi se premier Pahor moral zavedati svoje odgovornosti in bi moral sklicati predsednike in vodje vseh parlamentarnih strank in se dogovoriti o tem, kako in na kakšen način se bo s to državo upravljalo v prihodnje,“ je jasen Černač.

„Ta poteza je bila pričakovana,“ je glede odstopa Kresalove za Radio Ognjišče povedal poslanec SLS Jakob Presečnik, ki je upal, da bo predsednik vlade odstop ministrice sprejel že ob torkovem mnenju Računskega sodišča. „To ni odstop kateregakoli od ministrov. Ministrica Kresalova je le predsednica ene od samo še dveh koalicijskih strank in to je pri vsej zadevi zelo pomembno,“ je opozoril Presečnik.

Z odstopom ministrice za notranje zadeve je vlada Boruta Pahorja že brez šestega ministra. Slovenija je tako brez ministra oz. ministrice z notranje zadeve, gospodarstvo, kulturo, lokalno samoupravo, javno upravo in za visoko šolstvo.

Prisluhnite Pogovoru o.

Slovenija, Politika
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...