Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Prvi mladi na pot v Madrid

Slovenija | 09.08.2011, 15:26

Na pot proti Španiji, na Svetovni dan mladih v Madrid, se je s sedmimi avtobusi odpravila večina mladih romarjev iz Slovenije. Pot jih bo najprej vodila ob Azurni obali do Barcelone. V tednu pred srečanjem s papežem Benediktom XVI., se bodo udeležili programa po škofijah v katerem bodo spoznavali špansko kulturo in zgodovino.

V Madridu bo od ponedeljka, 16. do nedelje, 21. avgusta potekal 26. Svetovni dan mladih (SDM), ki ga v sodelovanju s Papeškim svetom za laike tokrat pripravlja Nadškofija Madrid. Svetovni dan mladih se na škofijski ravni praznuje vsako leto, na dve do tri leta pa se praznuje na svetovni ravni. Srečanje v Madridu bo tako že enajsti mednarodni Svetovni dan mladih. Organizatorji pričakujejo, da se bo srečanja udeležilo približno 1.000.000 mladih z vsega sveta, med njimi pa bo tudi več kot 800 mladih iz Slovenije, so sporočili iz Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Predprogram – Dnevi po škofijah – od 11. do 15. avgusta 2011

Španske škofije bodo, tako kot je tradicija od SDM v Parizu 1997 dalje, pred SDM odprle svoja vrata romarjem SDM. Mladi, ki se bodo programa udeležili, bodo nekaj dni preživeli z mladimi Španci in pri tem spoznavali bogastvo španske kulture, njeno zgodovino, pa tudi bogato katoliško tradicijo; njene korenine namreč segajo v čas apostolov Pavla in Janeza.

Program bo vseboval različne aktivnosti, ki podpirajo:

Molitev: mladi bodo imeli priložnost sodelovati pri evharistiji, prav tako pa bodo imeli čas za osebno molitev.

Solidarnost: mladi bodo imeli priložnost biti radodarni in socialno odgovorni – nekaj ur bodo lahko posvetili Cerkvi in njeni pomoči revnim; prav tako bodo v sodelovanju s krajevnimi oblastmi lahko prispevali k reševanju socialnih problemov na različnih krajih.

Kulturo: mladi bodo spoznavali raznolikost krščanskih korenin v španski kulturi, prav tako pa bodo spoznali, kako so starejše generacije umetnost uporabljale za evangelizacijo.

Poleg tega bodo organizatorji pripravili tudi različne zgodovinske, športne, glasbene, umetniške in kulinarične delavnice.

Predprograma v naslednjih španskih škofijah se bo udeležilo 637 mladih iz Slovenije.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...