Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

NSi na prihodnjih volitvah cilja na deset odstotkov

Slovenija | 04.08.2011, 16:08

Stranka Nova Slovenija praznuje 11-letnico obstoja. Predsednica Ljudmila Novak je ob tej priložnosti povedala, da se v stranki že pripravljajo na parlamentarne volitve. Po njenih besedah imajo najboljše možnosti, da se vrnejo v parlament, pri tem so si zadali cilj desetih odstotkov podpore volivcev.

Novakova je ob obletnici NSi-ja poudarila, da so v svoji preteklosti dokazali, da so državotvorna stranka. "V vseh odločilnih trenutkih smo se odločali za tisto, kar je prav, in ne za tisto, kar bi nam prinašalo neke trenutne koristi. Ni nam žal. Vedno smo obljubljali tisto, kar smo lahko uresničili, in tudi uresničili tisto, kar smo obljubili. Morda za to nismo bili vedno nagrajeni, vendar smo delali državotvorno za dobro države," je dodala.

Se NSi lahko vrne v parlament?

Novakova je zatrdila, da je N.Si trdoživa stranka, kar dokazuje s tem, da je na dobri poti, da se vrne v parlament. "Nova Slovenija je zaživela. Leta 2008 so nam napovedovali, da si stranka ne bo več opomogla. Stranka si je opomogla. Bili smo zelo uspešni na evropskih volitvah, solidni na lokalnih volitvah in zdaj imamo najboljše možnosti, da postanemo prva stranka, ki se bo znova vrnila v državni zbor. Ne samo to. mi delamo za mnogo več."

Novakova je ponovila, da zastavljeni cilj desetih odstotkov na prihodnjih državnozborskih volitvah ni nemogoč, o povezovanju pa dejala, da bo to s strankami, ki so najbližje njihovemu programu, ter pri tem omenila SDS in SLS. Na to je opozoril tudi podpredsednik Matej Tonin. "Mi ne skrivamo katere stranke so nam sorodne niti se ne bojimo morebitnih povezav pred volitvami, naj pa zelo jasno povemo, da predvolilno povezovanje ne pomeni enotnih list, ne pomeni enotnega programa, pomeni, da vsaka stranka ohrani lastno identiteto vendar pa se stranke dogovorijo za skupne točke," je dejal. "Na žalost ta vlada svojih državljanov ne sliši več. Ne gre za stranke in našo željo, da so čim prej volitve in se na novo postavi nova oblast. Vlada je preprosto gluha za državljane," pa je bila kritična podpredsednica N.Si-ja Alenka Šverc. Na krizo vladanja je opozorila tudi Novakova. "Slovenija močno zaostaja pri reševanju problemov, ki nas tarejo, zato menimo, da moramo v Sloveniji stopiti vsi skupaj, tako vladne stranke kot opozicija. Tega v Sloveniji primanjkuje."

Stranka ima vse več članov

Predsednik sveta Nove Slovenije Matevž Kleč je medtem na novinarski konferenci povedal, da se članstvo v stranki, ki je nastala leta 2000, v zadnjem času vztrajno povečuje.

V NSi ugotavljajo, da liberalizem uničuje slovensko družbo, saj služi interesom posameznika in ne družbe. Pri tem je Novakova omenila izkoriščanje delavcev, neplačevanje socialnih prispevkov in plenjenje državnega premoženja. Slovenija se mora zato odpovedati liberalizmu in se vrniti k odprtemu tradicionalizmu, ki spoštuje osnovna etična načela in postavlja človeka na prvo mesto, poudarja predsednica NSi.

Med programskimi cilji stranke je navedla bolj pravično gospodarstvo, večjo fleksibilnost trga dela, reformo dela sindikatov ter aktivno in pravično socialo. Stranka sicer v ospredje postavlja pomen družine, zato bo tudi sodelovala pri zbiranju podpisov za referendum o družinskem zakoniku. Zavzemajo se tudi za več domoljubja, pri čemer Novakova poudarja, da ne gre za nacionalizem.

Nova Slovenija je nastala 4. avgusta 2000. Pobudo za ustanovitev NSi je dal tedanji predsednik vlade Andrej Bajuk, ki je postal tudi njen prvi predsednik. Bajuk je kot še nekateri od ustanoviteljev NSi izšel iz združene stranke SLS+SKD, ki je nastala le nekaj mesecev prej z združitvijo Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) in SLS.

Slovenija, Politika
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...