Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Roman Žveglič predsednik Sindikata kmetov (foto: ARO)
Roman Žveglič predsednik Sindikata kmetov

Blagajno na vsako kmetijo?

| 02.08.2011, 10:55

Ministrstvo za finance je s predlaganim zakonom o davčnih blagajnah povzročilo veliko vroče krvi tudi med kmeti, saj je po projekcijah predvideno, da bi v ta sistem moralo stopiti slabih 7000 kmetij in sicer vse tiste, ki že vodijo knjigovodstvo, vse tiste ki so v sistemu DDV in vse tiste, ki se ukvarjajo s katero koli dopolnilno dejavnostjo na kmetiji.

Cilj predlagane uvedbe davčnih blagajn je, tako zatrjujejo na Ministrstvu za finance, omejitev sive ekonomije, še posebej pri vseh tistih davčnih zavezancih, ki poslujejo z gotovino. V Sindikatu kmetov Slovenije pa opozarjajo, da jih s to predlagano spremembo ministrstvo za finance uvršča v isti koš z gostinci in samostojnimi podjetniki, kar je po njihovem nesprejemljivo in mu zato nasprotujejo. Predsednik sindikata kmetov Roman Žveglič je prepričan, da dacarji posegajo na področje kmetijstva „kjer je drugačna filozofija, kjer je drugačen način delovanja“, nasprotujejo pa mu tudi zaradi velikih stroškov, ki bi jih kmetje bili primorani odšteti, da bi take blagajne kupili in povezali s stalno internetno povezavo. „To bi bil v večini takšen strošek, kot ga letno ta kmetija bruto ustvari s to prodajo“, še zatrjuje Žveglič.

Sindikat kmetov dacarje tudi opozarja, da je še marsikje po Sloveniji uvedba takih blagajn s stalno internetno povezavo fizično pravzaprav nemogoča, ne znajo pa si tudi prestavljati, kako bi take blagajne funkcionirale na tržnici.

„Jaz si tega ne predstavljam, bom pa to dilemo danes vsekakor povedal tudi odgovornim na Finančnem ministrstvu, pa bom videl, kako si oni to predstavljajo“, pravi Žveglič. Današnji sestanek na Ministrstvu za finance naj bi bila prva stopnica pri reševanju zapleta, če ne bo uspešna pa Žveglič napoveduje posredovanje na vladi in kot zadnjo možnost posredovanje v parlamentu. Prepričan je, da se bo zaplet rešil.

 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...