Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Vogel - pogled na smučišča v poletni preobleki (foto: ARO)
Vogel - pogled na smučišča v poletni preobleki

Na Voglu se nadaljuje 33. srečanje PRO

Slovenija | 30.07.2011, 13:48

Na Voglu se nadaljuje 33. srečanje prijateljev in poslušalcev našega radia. Program srečanja je izobraževalni, zabavni in duhovni ter je povezan z Jezusovo materjo Marijo in sveto Marto. Petkov večer je zaznamovala projekcijska o lepotah Triglavskega narodnega parka, ki jo je z izbrano besedo pospremil alpinist, turni smučar in fotograf Jože Mihelič, sicer tudi uslužbenec parka, ki letos praznuje 30 let.

Ob 21. uri je sveto mašo daroval nadškof Alojz Uran, potem pa se je prizorišče srečanja spremenilo v planinski nočni kino- verjetno prvič na tej višini in v objemu gora. Nadškof Uran je v pridigi spregovoril o liku svete Marte, kot žene, ki je verjela v večno življenje in ki je zaupala v Gospoda. Po besedah nadškofa bi morali vsi nenehno stremeti k besedam večnega življenja. „Kdor vame veruje, nikoli ne bo umrl,“ je poudaril nadškof Uran.

Poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče so si po sveti maši ogledali film o delu triglavske severne stene, v katero je začrtana bajeslovna skrivnost o Sfingi - stražarju doline, ki vodi k Triglavu. Film je že navdušil gledalce na letošnjem mednarodnem festivalu gorniškega filma. Edini del triglavske stene, ki je v drugi polovici 20. stoletja ostajal neosvojen je bila Sfinga, tristo metrski gladki steber tik pod robom stene. Kako sta uganko Sfinge leta 1966 rešila Ante Mahkota in Peter Ščetinin ter 30 let kasneje v prosti ponovitvi Gregor Kresal in Miha Kajzelj so si lahko ogledali vsi, ki so bili na Voglu.

V sobotnem jutru in dopoldnevu je bil čas za planinsko potepanje (okoliški vrhovi Šija, Rodica, Vogel) so tudi letos privabili mnoge, popoldne pa so se spet zbrali pri sveti maši. Pri njen bo nadškof Alojz Uran blagoslovil Marijino kapelo, pri maši pa bo sodelovala Mengeška godba ter pritrkovalci iz Vrhnike. Večer bo v znamenju filma, ki je nastal na letošnjih radijskih počitnicah na Siciliji, po ogledu pa se bo nadaljevalo opazovanje nočnega neba s prof. Borisom Khamom.

V nedeljo sveta maša, ki jo bo ob 10. uri daroval pater Ciril Božič iz Avstralije.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Srečanja PRO
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...