Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Gregor Kunej in Nataša Ličen (foto: ARO)
Gregor Kunej in Nataša Ličen

In našli boste mir svojim dušam

Cerkev na Slovenskem | 07.07.2011, 13:28

Ob svetovnem dnevu mladih, ki bo naslednji mesec v Madridu so pri Društvu Skam izdali posebno knjižico katehez. Razmišljanja so služila tudi nam pri pripravi oddaj v sredo zvečer, ko smo dvakrat na mesec gostili Gregorja Kuneja. Tako bo tudi v počitniškem času, le da bomo poletne večerne pogovore gradili iz odlomkov nedeljskih evangelijev.

Božja beseda daje korenine

Ob prebiranju Svetega pisma imamo priložnost, da iščemo korenine, da zidamo in se utrjujemo v Kristusu, ki je beseda, je življenje med nami. Prebrali smo odlomek iz Matejevega evangelija, v 11. poglavju od 25. do 30. vrstice. Odlomek je spontan, preprost, zelo človeški, ker prikazuje bistvo življenja, tudi bistvo sporočila Svetega Pisma. Prikazuje odnos med očetom in sinom, izraža njuno neizrekljivo povezanost. Njuno medsebojno priznanje in zavedanje. Odlomek nam je blag, ker nas tako tankočutno nagovarja po povezanosti, po kateri hrepeni vsak človek. Vsak želi nekomu pripadati, se zavedati, kdo je in kakšna je njegova naloga v življenju. Odlomek govori, kaj je pravzaprav ponudba, ki jo Bog daje in drugi del odlomka je odgovor na to ponudbo ali že kar pot, kako to ponudbo uresničiti.

Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi

Smo v poletih mesecih, ko človek še bolj izrazito v svojem telesu in duhu občuti obteženost, utrujenost, breme nalog in delovnih obveznosti, ki smo jih imeli v minulem obdobju. Želimo si odložiti to breme, se znebiti utrujenosti in zato so zgornje besede še toliko močnejše in zelo osebne.

Globoko sežejo v srce, ker so pristne in se v njih lahko prepozna vsakdo. V oddaji smo se podrobneje zaustavili tudi pri odnosih. Pozabljamo, kako pomembno je, kaj dajemo, kaj ponujamo temu svetu.

Bog ponuja iskren odnos med očetom in sinom

Pridimo k temu, kar nam oče v svoji radodarnosti ponuja. Kdo išče? Samo tisti, ki ne zmore, ki se zave svoje šibkosti. Če sprejmemo očeta, se odpočijemo in najdemo mir v svoji duši. Ko vem, kdo je moj oče, ga priznavam, sprejmem in se ga veselim, se zavem, kdo sem. Odkrijem svoje korenine, svoje bogastvo, šibkosti in rane. Vabljeni k poslušanju duhovno bogatega pogovora v julijski Radijski katehezi, polnega tudi konkretnih nasvetov, z Gregorjem Kunejem. Čez teden dni pa vabljeni k sodelovanju v pogovornem večeru, v živo med 20.30 in 21.30.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...