Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sodelavci radia in Kompasa  (foto: p. Robert Bahčič)
Sodelavci radia in Kompasa | (foto: p. Robert Bahčič)

Slovo v znamenju praznovanja 60 letnice Kompasa

Slovenija | 01.07.2011, 23:20

Še zadnji počitniški pozdrav iz hotelskega kompleksa v Letojaniju na Siciliji, kjer smo preživeli zadnjih 6 dni letošnjih radijskih počitnic. Vreme nam je služilo, zdravje večine tudi, dobre volje je bilo veliko, narava otoka treh svetnic nas je očarala, svojevrstno bogastvo tukajšnjih Cerkva nudilo mir duši, kulinarika stregla s pestrostjo okusov Sredozemlja in še bi lahko naštevali.

Kako je zadnji dan videla Nataša:

Sprehod po plaži ali vzpon na hrib

Prvo in drugo sta vsak dan našega počitnikovanja na JV obali Sicilije izpolnjevala dva počitnikarja. Za sprehod ob obali tik po ali še pred sončnim vzhodom so se odločali mnogi, prav gotovo pa je bil edini naš počitnikar g. Brane, ki je v urah pred zatonom sonca odhajal na bližnje hribe. Prehodil je več tukajšnjih vrhov, med katerimi je bil najvišji visok skoraj 1300 metrov. Če se nanj povzpneš iz izhodišča 0, je to res lep podvig tudi za Slovence vajene hribov. Iznajdljivi in vsekakor zelo radoživi so naši počitnikarji, naj gre za aktivnosti ali pa sproščeno posedanje, večino počitniških trenutkov so preživeli polno in se verjamemo napolnili z močjo za dni, ko se vrnemo v vsakdanjost domačega okolja.

Počitniški dnevi izpolnili pričakovanja

Ko smo se z mikrofonom sprehodili med skupine naših počitnikarjev za radijske oddaje, ki jih bomo pripravili za prihodnje dni, so v en glas izrekali zadovoljstvo in navdušenje nad letošnjo izbiro destinacije. Sicilija nas ni razočarala, prav nasprotno, z lepimi vtisi in polnimi kovčki počitniških zgodb se vračamo domov. Toda do cilja, do domovine, kamor bomo prispeli v nedeljo pozno zvečer nas čaka še marsikaj. Nocoj slavje agencije, ki nas vodi in spremlja. O tem pozneje. Omenimo najprej današnji povsem prosti dan, ki smo ga preživeli večinoma ob bazenih ali ob morski obali. Če je prejšnje dni sonce pripekalo s polno močjo, nas je danes vsaj vsake toliko osrečevala meglica, ki je nekoliko zasenčila moč žarkov in v ravno pravšnji klimi dopustila rajanje po vodi, brez pretirane skrbi nad opeklinami. Za enkrat gre vse po načrtu ali željah. Upamo, da bo tako tudi med vožnjo domov, ko bodo na preizkušnji predvsem naši avtobusi. Na poti skozi Kalabrijo nas čaka ovinkasta cesta, kjer se sonce upre v avtobuse. Vozniki pravijo, da v vseh tli nekaj tihe negotovosti nad vzdržljivostjo vozil. Če prevozijo to pot, smo na konju, pravijo. Torej zadnje pike in sklepnih besed še ne smemo zapisati.

Presenečenje na pobudo vodnika Vladimirja

Vladimir je glavni koordinator letošnjih radijskih počitnic na Siciliji. V presenečenje radijcev je predlagal skupno druženje Kompasovih vodnikov ter voznikov avtobusov z nami in nas v uri poznega popoldneva povabil na bližnjo kmetijo, kjer smo se z domačim kmetovalcem sprehodili po nasadu pomaranč in ostalih agrumov ter slišali njegovo uspešno zgodbo „ BIO“ kmetovanja. V letih pridelovanja je razvil povsem naraven način vzdrževanja ravnovesja v nasadih, kar doseže z žuželkami. Vsako leto kupi na primer pikapolonice, ki so le ena vrsta od pestrega življa v nasadih. Ne potrebuje škropil in ostalih bolj ali manj škodljivih pripomočkov. Zgodba vredna posnemanja. Postregli so nam z nekaterimi tradicionalnimi domačimi dobrotami, med katerimi so nas najbolj navdušile predvsem marmelade iz limon, grenkih pomaranč in drugih sadežev.

Dan smo sklenili na hotelski plaži in pod zvezdnim nebom nazdravili s kapljico „rujnega“. Naši počitnikarji so nam lahko v zgled, mnogi so že iz poznanstev prejšnjih let dobri prijatelji, ki na počitnicah vnovično srečanje dobro izkoristijo. Iz marsikatere sobe se ob večerih sliši zadovoljen smeh in prešeren klepet. Kar je tudi za nas pripravljavce počitnic najlepša glasba.

Kako je zadnji dan videl Tone:

Praznik Srca Jezusovega in biserni jubilej agencije Kompas

Zadnji dan, ki ga preživljamo v hotelu Antares v Letojaniju nismo imeli posebnih obveznosti. Tako je vsak lahko oblikoval svoj urnik, se namakal v morju ali v hotelskem bazenu, poskrbel za pisanje kartic, urejanje prtljage, predvsem pa za druženje z drugimi počitnikarji.

Kljub temu je dopoldanski del dneva zaznamovala sveta maša ob prazniku Srca Jezusovega, ki tokrat sovpada s prvim petkom v mesecu. Zadnja nadškofova maša na naši terasi, nad katero se dviga hribovje, poraščeno z grmičevjem kot naravna katedrala. Tu in tam so kmetje našli nekaj rodovitne zemlje, jo preorali in posejali. Tako tudi ta skalnata strmina ni le okras narave, ampak pomaga človeku preživeti. Tako smo pri vseh srečanjih, še zlasti pri mašah, doživljali bližino Stvarnika, ki se nam v današnjem prazniku razodeva, kot ljubeči Bog. Mašo smo začeli s pesmijo O Srce Božje, slišim tvoj glas in do konca bogoslužja odpeli še nekaj pesmi, ki so namenjene prav za ta praznik. Nadškof Alojz Uran je v pridigi spregovoril o Božji ljubezni do človeka in o njegovih zapovedih, ki nam jih je dal, da bi lažje ohranjali povezanost z Njim. Starozavezno postavo je Jezus dopolnil in jo povzel v eni sami zapovedi ljubezni: Ljubi Gospoda, svojega Boga z vsem srcem, vso dušo in vsem mišljenjem ter svojega bližnjega kakor sam sebe. Spomnil je tudi na Sv. Marjeto Alakok, ki ji je Gospod razodel skrivnost svoje ljubezni in ji naročil, naj ga ljudje častijo kor Srce Jezusovo.

Po maši so počitnikarji lahko kupili radijske majice z napisom Korajža velja, zbornik Slovenskih 20 in obešanke s slovenskimi motivi. Še prej so zvedeli nekaj podrobnosti o zadnjem delu našega potovanja, ki ni le pot nazaj domov, ampak nadaljevanje odkrivanja Sicilije in južnega dela Italije.

Večerja je bila povezana s praznovanjem 60. obletnice delovanja Kompasa, ki je bilo ustanovljeno 1. julija 1951. Ime Kompas se je dokončno uveljavilo nekaj let kasneje. Sicer pa je bil Kompas vse desetletja svojega delovanja vsem slovesnem dobro poznano podjetje s področja turizma. To so že sedme radijske počitnice, ki jih Ognjišče pripravlja v sodelovanju s to agencijo. Zato ni nenavadno, da so pri večerji zagorele svečke na Kompasovi torti in da smo mu skupaj nazdravili na mnoga leta ter uspešno sodelovanje. Sledil je družabni večer v katerem so se prepletala zanimiva in šaljiva doživetja Kompasovih vodičev, petje, kviz, razni skeči in vse drugo, kar spada zraven.

Slovenija, Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.