Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Učenci Slovenske glasbene šole (foto: Slovenska glasbena šola na Koroškem)
Učenci Slovenske glasbene šole

Kaj bo s Slovensko glasbeno šolo na Koroškem?

Slovenija | 28.07.2011, 00:59

Avstrijski predsednik Heinz Fischer je podpisal nov zakon o narodnih skupnostih, ki med drugim ureja vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. Po novem bo z dvojezičnimi imeni uradno označenih 164 naselij.

Zakon o narodnih skupnostih so pristojni dorekli aprila po dolgotrajnih pogajanjih. Vključeval naj bi tudi spodbujanje dejavnosti v Slovenski glasbeni šoli na Koroškem, a sistemskih rešitev zdaj v njem ni. Na to je Ficherja v odprtem pismu spomnil predsednik te ustanove Božo Hartmann. "Imam občutek, da se zelo praznuje, da se v evforiji govori o vsem, kar se nanaša na table … Bojim se, da bo potem pozabljeno, da je v ozadju še veliko drugih nerešenih zadev, ki so po mojem skoraj bolj pomembne kot table," je povedal za ORF.

Avstrijski parlament je po dogovoru glasbeni šoli namenil 500 tisoč evrov, a Hartmann opozarja, da gre znova za enkratno podporo. Meni, da je v pogajanjih prišlo do napake, "da so slovenski pogajalci nekoliko pozabili na to točko, oblikovanje te točke … Drugače si ne znam predstavljati, da se je to lahko zgodilo. Zdaj je treba vztrajati pri popravku. A še enkrat pravim, mislim, da je resnično prišlo do velike napake." Obenem poudarja, da se bo še naprej zavzemal za čimprejšnjo trajno rešitev tega vprašanja.

Slovenija, Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...