Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Priprave na SDM; Madrid 2011 (foto: ARO)
Priprave na SDM; Madrid 2011

VIDEO: Vse bližje Svetovni dan mladih

Cerkev po svetu | 27.07.2011, 14:39

V Madridu se bo kmalu začel Svetovni dna mladih 2011. Organizatorji so pripravljeni, da v svojo sredo sprejmejo papeža Benedikta XVI. in več kot milijon mladih z vsega sveta.

„Doslej se je prijavilo več kot 300.000 mladih, ki niso Španci in ob tem lahko predvidevamo, da bo število mladih iz drugih držav pol milijona,“ je povedal madridski nadškof kardinal Antonio Maria Rouco Varela.

„Romarjem z vsega sveta, ki prihajajo v Madrid, bi svetoval dvoje: prinesite s seboj nekaj, da se zavarujete pred soncem in opremo za sončenje, mi pa vam bomo ponudili tekočino za pitje. S seboj prinesite tudi nekaj, kar si boste izmenjali z ljudmi iz drugih dežel,“ pa je povedal izvršilni voditelj Svetovnega dneva mladih v Madridu Yago de la Cierva, organizator glavnega dogajanja Javier Cremades pa dodal: „Poseben poudarek dajemo uresničevanju gesla, ki ga je sveti oče predložil za Svetovni dan mladih. Se pravi, da se vsi glavni dogodki stekajo v to čudovito geslo svetega Pavla Kološanom: Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri!' (Kol 2,7).“

Do papeža s konji

Papež bo prispel do Puerta de Alcalá v Madridu, kjer ga bo pozdravilo 50 mladih v četrtek, 18. avgusta popoldne. Nato bo šel v spremstvu desetih mladih pod lokom teh simbolnih vrat. Tam bodo v spomin na ta obisk posadili oljko. Svetega očeta bodo pozdravili tudi z domačimi običaji iz Andaluzije. „S konji bomo prišli pozdravit svetega očeta pri Puerta de Alcalá. S tremi brati bomo prijezdili na španskih konjih, za nami pridejo trije mladeniči iz naše družine, spremljala jih bodo tri dekleta oblečena v flamenko,“ je povedala Reyes Domecq Ganaderías.

Papež se bo kratko pot od Puerta de Alcalá do Plaza de Cibeles peljal v papamobilu. To bo tudi začetek njegovih uradnih dogodkov na Svetovnem dnevu mladih.

Romarji bodo največ časa preživeli na letališču Cuatro Vientos, ki meri 270 hektarjev. Na tem prostoru bo v soboto zvečer bdenje, po njem pa bodo mnogi prenočili na letališču in se v nedeljo udeležili sklepne maše.

Priprave tečejo noč in dan

Oder, ki ga gradijo bo širok približno 200 in visok 20 metrov. Postavili bodo 20.000 ograj, 20 velikih zaslonov in 63 reflektorjev. „Pri sklepni maši v nedeljo bo s svetim očetom somaševalo približno 14.000 duhovnikov in 1.000 škofov. Po letališču bo delilo sveto obhajilo 5.000 duhovnikov in še 5.000 dodatnih delivcev,“ je povedal Javier Cremades.

Benedikt XVI. bo v slovitem samostanu El Escorial, ki ga je kot kardinal obiskal dvakrat, imel dve posebni srečanji: z mladimi redovniki, saj je Španija dežela z največ redovnicami in redovniki na svetu, drugo pa bo srečanje z akademiki z vsega sveta.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...