Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

P. Lombardi odgovarja na očitke glede spolnih zlorab na Irskem

Svet | 21.07.2011, 10:36

Vatikan se v teh dneh sooča z ostrimi kritikami na račun ravnanja v primeru spolnih zlorab na Irskem. Irski poslanci in premier Enda Kenny Vatikanu očitajo, da je s svojim ravnanjem prispeval k neupoštevanju irskih zakonov in smernic, namenjenih zaščiti otrok pred spolnimi zlorabami. Pri tem se sklicujejo na t.i. Cloynovo poročilo. To naj bi pokazalo, da naj bi Vatikan skrivoma odvračal od prijave duhovnikov pedofilov policiji.

Na obtožbe se je včeraj odzval p. Federico Lombardi, direktor Radia Vatikan. Kot je povedal, je tudi to poročilo, ki je četrto po vrsti, pokazalo na težo preteklih dejanj.Pater Lombardi je v odzivu na obtožbe spomnil na papeževe globoke občutke bolečine in grajanja, ki jih je izrazil ob srečanju z irskimi škofi. Te je namreč v Vatikan poklical 11. decembra 2009 z namenom, da bi se skupaj soočili s težko situacijo. Lombardi je poudaril, da je takrat sveti oče jasno govoril o osuplosti in sramu nad odvratnimi zločini. Tri mesece kasneje je napisal obširno Pismo irskim katoličanom. Spomnil je tudi, da je nato sledilo konkretno dejanje Svetega sedeža v obliki apostolske vizitacije Cerkve na Irskem. Ta je zajela štiri nadškofije, semenišča in redovne skupnosti. Dodal je, da rezultate vizitacije zdaj obravnavajo za različna področja odgovorni dikasteriji pri Svetem sedežu.

V pojasnilu se je dotaknil tudi kritik na račun pisma Kongregacije za duhovščino iz leta 1997. Ta je bil odgovor na dokument irske škofovske konference, v katerem so bile smernice, kako naj se irska Cerkev sooča s spolnimi zlorabami s strani duhovnikov in redovnikov. Lombardi je povedal, da je bilo v tem dokumentu poleg predlogov rednih postopkov prijave civilnim oblastem, nekaj takšnih, ki so bili v nasprotju z nekaterimi določbami Zakonika Cerkvenega prava. Pismo iz Vatikana je takrat na ta nasprotja opozorilo in poudarilo pomembnost sodelovanja s civilnimi sodišči. Ugovor, ki je bil izražen glede obveznega obveščanja civilne oblasti v primerih, ko gre za izdajo spovedne molčečnosti, ni bil v nasprotju z nobenimi takrat veljavnimi civilnimi zakoni, prav tako ni v nasprotju s sedanjimi.

Zato p. Lombardi poudarja, da s takšnimi obtožbami težko odgovornost pripisovati Svetemu sedežu za to, kar se je zgodilo na Irskem, pomeni prezreti vse tisto, kar je Sveti sedež storil v preteklih letih, da bi pomagal irski Cerkvi pri učinkovitem soočenju s spolnimi zlorabami. Ob tem je še dodal, da bo Sveti sedež v doglednem času podal svoje pripombe in odgovore na t.i. Cloynovo poročilo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...