Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Prijeli haaškega ubežnika Gorana Hadžića

Svet | 20.07.2011, 10:50

V Srbiji so prijeli še zadnjega haaškega ubežnika Gorana Hadžića. Srbske oblasti aretacije Hadžića še niso potrdile. To bo verjetno storil predsednik Boris Tadić, ki bo že čez nekaj minut stopil pred novinarje na tiskovni konferenci. Prav tako niso znane podrobnosti o aretaciji.

Potem ko so spomladi v Srbiji aretirali nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki je zdaj v haaškem priporu, je bil Hadžić, bivši vodja Srbov na Hrvaškem, še zadnji obtoženec Mednarodnega sodišča za vojne zločine, ki je bil na begu.

Izginil je leta 2004 le nekaj ur po tem, ko je haaško sodišče zanj izdalo obtožnico. Obtožnica ga sicer bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, med drugim umora več sto hrvaških civilistov in deportacij več deset tisoč Hrvatov in drugih Nesrbov med vojno na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995. Med drugim naj bi bil odgovoren za smrt 264 hrvaških zapornikov v Vukovarju oktobra 1991.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.