Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Sestre FBS: Potrebno je spremeniti način mišljenja in življenja

Slovenija | 18.07.2011, 09:57

Frančiškanke Brezmadežnega spočetja (FBS) so danes na Brezjah sklenile zborovanje redovnega sveta. Na njem so sodelovale provincialne predstojnice in redovne svetovalke iz Brazilije, Južne Afrike, Slonokoščene obale, Francije, Avstrije, Črne gore in Slovenije. Glavna naloga tega zborovanja je bila priprava generalnega kapitlja, ki bo leta 2013 v Gradcu.

Po besedah sestre Hermine Nemšak bodo na tem kapitlju potrdile „obnovljene konstitucije naše redovne ustanove.“ „Že štiri leta vodstva posameznih provinc, kakor tudi vse sestre, razmišljamo in skušamo oblikovati osnutek novih konstitucij. Vedno bolj spoznavamo, da spremeniti samo točke konstitucij še zdaleč ne zadostuje. Potrebno je spremeniti način mišljenja in življenja ter času primerno zaživeti duhovnost svetega Frančiška in naše matere Frančiške Lampel,“ je povedala sestra Hermina in dodala, da so se sestre na takšnem srečanju prvič zbrale v Sloveniji. „Sestre so občudovale s kakšnim zaupanjem se romarji zatekajo k Mariji Pomagaj tukaj na Brezjah in v kako velikem številu se zbirajo pri njej,“ je še za Radio Ognjišče dejala sestra Hermina.

Sestre, ki so srečanje na Brezjah začele 10. julija so obiskale tudi Bohinj in Bled. Z velikim notranjim bogastvom in nalogo, da to kar so tukaj odkrivale ponesejo med sestre kjer živijo, so po besedah sestre Hermine Nemšak 18. julija sklenile zasedanje.

Več o FBS

Frančiškanke Brezmadežnega spočetja slovenske province pripadajo kongregaciji, ki ima svoj sedež v Gradcu. Kongregacija se trudi živeti evangelij po zgledu in duhovni poti, kot jo je začrtal sveti Frančišek Assiški in po smernicah, ki jih je pokazala ustanoviteljica reda mati Frančiška (Antonija) Lampel.

Njihovo osnovno poslanstvo je vzgoja in izobraževanje mladih. Hkrati pa so poklicane, da po svojih močeh sodelujejo povsod, kjer jih ljudje potrebujejo, kot je to želela tudi njihova ustanoviteljica.

„Sestre v Sloveniji delujemo na različnih področjih. Zaposlujemo se v javnih službah v skladu s svojo formalno izobrazbo, istočasno pa sodelujemo tudi pri vzgojno - pastoralnem delu, pri karitativnih dejavnostih in drugih potrebah, ki se pokažejo tam, kjer smo prisotne. Tako tudi danes živimo sredi ljudi, kot je to želela že naša ustanoviteljica,“ so med drugim sestre zapisale na svoji spletni strani.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.