Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež na obisku pri L'Osservatore Romano

Cerkev po svetu | 06.07.2011, 10:45

Papež Benedikt XVI je obiskal sedež časopisa L'Osservatore Romano. Časnik je namreč v minulih dneh praznoval 150. obletnico izdaje prve številke. Sveti oče je pred tem sicer že poslal sporočilo direktorju Giovanniju Mariji Vianu, zdaj pa je tudi osebno nagovoril vse, ki sestavljajo in sodelujejo pri omenjenem vatikanskem časopisu.

Papež je v kratkem pozdravnem govoru spregovoril predvsem o vsebinah, ki napolnjujejo tako imenovani „papežev dnevnik“. Povedal je, da 150-letnica vzbuja občutke hvaležnosti in tudi upravičenega ponosa. Dodal je, da je osebno želel priti med zaposlene zato, da bi izrazil svoje priznanje tistim, ki dejansko ustvarjajo časopis s svojim krščanskim zanosom in strokovnostjo. »Že dolgo sem bil resnično radoveden, da bi videl, kako se danes dela časopis, kje se rodi, in da bi vsaj za trenutek spoznal osebe, ki ta naš časopis ustvarjajo,« je dejal sveti oče in poudaril, da je pri ustvarjanju časopisa potrebne veliko več človeške ustvarjalnosti, kot pa samega tehničnega dela. Dejal je, da zato delo pri tem časopisu pomeni predvsem spoznavati, misliti, presojati in premišljevati. „Ni le delavnica, ampak predvsem velik observatorij, kot pravi ime; da bi videli resničnosti tega sveta in seznanjali s temi resničnostmi.« Dodal je, da L'Osservatore Romano gleda na ves svet, ne le na en del sveta. To pomeni, da nudi resnično univerzalne informacije. Pri tem je opazno nekaj skladnosti z „urbs et orbis“, ki je značilno za katolištvo, je dejal papež.

Sveti oče je dejal, da L'Osservatore Romano zanj ni le dnevni časopis, ampak tudi kulturna revija, ki vsakodnevno prispeva k temu, da bi bolje razumeli človeško osebo. »Pred nekaj dnevi, 1. julija, je, kot smo slišali, L'Osservatore Romano dosegel pomemben cilj: 150 let življenja. Z iskrenim srcem bi vam rad dejal, kot se reče po domače: vse najboljše za rojstni dan,“ je vatikanskemu časopisu še zaželel papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.