Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Inštrumentalna ljudska glasba

| 28.06.2011, 13:19

V sobotni oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te, ki je bila posvečena inštrumentalni ljudski glasbi, smo odstrli nekaj zanimivosti o slovenskih ljudskih glasbilih.

Predvajali smo starejše in mlajše posnetke ljudskih glasbil in različnih godčevskih zasedb. Zavrteli smo posnetek plesne viže ceprla, v izvedbi treh godcev z Rudnega pod Dražgošami, poslušali smo trstenke, različico panovih piščali, in žveglo, ki sta doma v Halozah, citiro in bunkulo ter goslačeve potrke iz Rezije, tamburaše iz Črešnjevcev, violinske citre godca Jožeta Zajca z Vidma na Dolenjskem, zvonove iz Brezovice pri Ljubljani.

Na oprekelj je igral Leopold Pivk iz Hotedrščice. Oprekelj ima v svojem godčevskem sestavu tudi družinski trio Volk folk iz Ilirske Bistrice. Na diatonično harmoniko sta igrala Palmiro Krmac, staroselec iz Čenturja v Slovenski Istri, in Janez Pezdirec iz Bele krajine. S harmoniko in klarinetom sta se oglasila Ivan Robič in Viki Novak iz Paridola na Kozjanskem.

V oddaji smo slišali še godce Stare Ravenčane iz Raven, Šavrinske godce, Beltinško bando, v kateri so godle legende prekmurskega godčevskega izročila – Kocipri in Miško Baranja, in njihove naslednike, Malo beltinško bando, ter dve godčevski skupini z Gorenjske; Alpski godčevski sestav Akademske folklorne skupine Ozara in Godce ljudskih viž, Kulturno-umetniškega društva Triglav Slovenski Javornik – Jesenice.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...