Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Radijska ekipa (foto: ARO)
Radijska ekipa

Video: Začele so se 9. radijske počitnice

Slovenija | 24.06.2011, 01:00

Radio Ognjišče in Kompas holidays sta s približno 600 počitnikarji na 12. avtobusih odpotovala na 9. radijske počitnice. Dom počitnikarjev bo v prihodnjih dneh Sicilija, od koder se bodo vrnili 3. julija, poleg njih poleg radijcev Francija, Marjana, Jureta, Urše, Toneta, Jake, Mateja, Andreja, Nataše, Alena, Petre in Lidije potuje tudi ljubljanski nadškof Alojz Uran.

„Letošnje počitnikovanje bo posebno vsaj zaradi treh stvari. Najprej zato, ker so počitnice povezane z romanjem na grobove treh svetnic, ki niso priljubljene samo na Siciliji, ampak tudi drugod,“ je ob začetku potovanja dejal glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak.

Počitnikarji se bodo srečali z zavetnico Palerma – sveto Rozalijo, ki je živela v 12. stoletju. Goduje 4. septembra. Ko je leta 1624 v Palermu divjala kuga, so njene posmrtne ostanke prenesli v mestno stolnico, kjer počivajo še danes. Od tedaj jo častijo kot zavetnico proti kugi.

Potem bodo obiskali grob svete Agate, mučenke iz 3. stoletja, ki je zavetnica Catanije in tudi Sicilije. Goduje 5. februarja. Verniki se ji priporočajo, da bi jih obvarovala pred ognjem, nevihtami, lakoto in potresi. Zavetništvo glede slednjega ji pripisujejo zaradi izročila, da je ob izbruhu ognjenika Etna rešila mesto Katanijo pred uničenjem.

Tretja svetnica, s katero se bodo počitnikarji srečali na 9. radijskih počitnicah pa je zavetnica Sirakuz – sveta Lucija, mučenka iz začetka 4. stoletja. Goduje 13. decembra. Je zavetnica vida.

Druga posebnost 9. počitnic pa je po besedah urednika skupno praznovanje 20. obletnice Republike Slovenije. „Praznovanje se bo „začelo“ na trajektu; ko bo namreč nastopil 25. junij, bomo nekje na odprtem morju med Neapljem in Palermom. In prvo dejanje ob prihodu na Sicilijo bo sveta maša za domovino v znameniti stolnici Monreale, ki jo bomo skušali tudi neposredno prenašati na naših radijskih valovih. Ves dan vas bomo spodbujali k prazničnemu razpoloženju, ki ga bomo zvečer zaokrožili s skupno napitnico naši domovini,“ je poudaril msgr. Trstenjak.

Tretja posebnost pa bo ta, da bo v času počitnic, 1. julija, Kompas holidays praznoval 60. rojstni dan. „Sicer pa upamo za letošnje počitnice, da vas bo očarala kraljica sredozemskih otokov, kakor naslavljajo Sicilijo, navdušile naravne lepote in blago podnebje, razveselila gostoljubnost domačinov in kulinarične dobrote,“ je še poudaril urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak.

Slovenija, Radijske počitnice
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...