Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak

Založba Ognjišče bo izdala zbornik Slovenskih 20

Slovenija | 17.06.2011, 22:49

Prihodnji teden bodo v Ljubljani predstavniki založbe Ognjišče predstavili novosti, povezane s praznovanjem 20. obletnice slovenske samostojnosti. Med njimi je tudi zbornik, ki vsebuje prispevke, nastale na šestih javnih radijskih oddajah Radia Ognjišče v Veržeju, Vipavi, Novem mestu, Mariboru, Celju in Ljubljani.

V zborniku so prispevki zgodovinarjev, publicistov in ljudi, ki so sooblikovali osamosvojitveno zgodovino: Janez Janša, Lojze Peterle, Ivan Oman, dr. Spomenka Hribar, Ignac Polajnar, dr. Ivan Štuhec, dr. Stane Granda, Franci Feltrin, dr. Rosvita Pesek, dr. Hubert Požarnik, Karel Smolle, dr. Igor Omerza in mnogi drugi. Predstavljen je njihov pogled na vlogo osamosvojitev danes, spregovorili pa so tudi o tem, kaj so k osamosvojitvi prispevali zdomci in zamejci, kako je z domovinsko zavestjo in tudi, kakšno Slovenijo smo imeli včeraj, kakšna je danes in kaj nas čaka jutri.

Ognjišče bo predstavilo tudi knjigo z naslovom UMETNOST SVETEGA, Cerkve na Slovenskem, ki predstavlja umetnostno zgodovinski oris sakralne umetnosti in idilične prizore holmov in gričev, na katerih kraljujejo cerkvice. Bralec se lahko stran za stranjo sprehaja po galeriji, v kateri se mu odstirajo velika dela starih mojstrov. Glavno besedilo je izpod peresa umetnostnega zgodovinarja dr. Marijana Zadnikarja, fotografije s pripisi je prispeval France Stele, njihov avtor.

Predstavili bodo tudi knjižno zbirko ZGODBE ZA DUŠO. Pred praznovanjem 20. obletnice slovenske samostojnosti je izšla deseta knjiga v omenjeni zbirki z naslovom Zgodbo ti povem. Gre za zelo uspelo zbirko, saj sta bili prvi knjigi z naslovoma Zgodbe za dušo in Drobne zgodbe za dušo doslej izdani v sedmih izdajah, dve knjigi sta prevedeni v hrvaščino, druge pa so bile v javnosti deležne odmevnega odziva. Večina knjig iz zbirke je bila tiskana v nakladi nad 10.000 izvodov.

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...