Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Godci Folklornega društva Košuta iz Poljčan (foto: Vesna Sever)
Godci Folklornega društva Košuta iz Poljčan

Po gorc' je Jezus hodil

| 18.06.2011, 18:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali odlomke z regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Štajerske, ki je bilo 27. maja na Sveti Ani v Slovenskih goricah.

Občina Sveta Ana, na severu Osrednjih Slovenskih goric, se razprostira med Lenartom, Šentiljem, avstrijsko mejo in Gornjo Radgono. Središče občine je v vasi Sveta Ana, ki jo obkrožajo še vasi Dražen Vrh, Froleh, Kremberk, Krivi Vrh, Ledinek, Lokavec, Rožengrunt, Zgornja Bačkova, Zgornja Ročica, Zgornja Ščavnica in Žice. Ljudje se ukvarjajo pretežno z živinorejo in vinogradništvom. Ohranitev zgodovinske, kulturne in stavbne dediščine ter neokrnjena narava so pripomogli, da je v občini razvita pestra gostinska in turistična dejavnost, kar privablja številne goste, tudi iz sosednje Avstrije. Pestro in raznoliko je tudi kulturno življenje. Sveta Ana je bila 27. maja prizorišče regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viže območij Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti Lenart, Ormož, Ptuj in Slovenska Bistrica. Skupine je na podlagi ogledov območnih srečanj izbrala Adriana Gaberščik.

Na regijskem srečanju Štajerske, ki ga je pripravil Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Lenart, v sodelovanju z občino Sveta Ana, je nastopilo dvanajst skupin, vsaka z dvema pesmima ali vižama.

Fantje treh vasi, Kulturnega društva Lovrec
Fantje treh vasi, Kulturnega društva Lovrec © Vesna Sever

V oddaji je svatbeni napev zapelo Pevsko društvo Zrelo klasje iz Ormoža, novoletno kolednico Vokalna skupina Košuta s Pokoš in pevci s Keblja, šaljiva napeva tri pevke Pevskega društva Ruda Severja iz Gorišnice, trikraljevsko kolednico in napev o treh kapljah Jezusove krvi pevci Prešmentani faloti iz Stoperc, z mrliškima napevoma pa so se oglasili Fantje treh vasi, Kulturnega društva Lovrec.

Godci Veseli prijatelji iz Majšperka
Godci Veseli prijatelji iz Majšperka © Vesna Sever

Slišali smo še pevke iz Osluševcev, mlade pevce Folklornega društva Lancova vas, ki gredo po stopinjah starejših pevcev, in pevke Trstenke iz Podlehnika. Za veselo razpoloženje pa so poskrbeli godci Folklornega društva Košuta iz Poljčan in godci Veseli prijatelji, Kulturnega društva Ustvarjalec iz Majšperka.

Vabljeni k poslušanju.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...