Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
"Hvaležen za mamo in očeta" - Civilna iniciativa za pravice družine in otrok pred parlamentom

Civilna iniciativa vložila podpise za referendum o družinskem zakoniku

Slovenija | 22.06.2011, 15:35

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je v državni zbor vložila nekaj manj kot 32.200 podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Zbrala jih je v manj kot štirih dneh po sprejetju dokumenta. Pričakuje, da bo predsednik parlamenta Pavel Gantar rok za začetek zbiranja 40 tisoč podpisov določil okoli prvega septembra.

Za začetek postopka za razpis referenduma bi bilo dovolj že 2.500 podpisov. A civilna iniciativa za družino in pravice otrok jih je vložila bistveno več. "Predstavniki civilne iniciative smo v državni zbor vložili 32.168 podpisov državljanov, ki zahtevajo referendum o družinskem zakoniku," je povedal vodja iniciative Aleš Primc. Za tolikšno število podpisov so se odločili, ker so želeli pokazati, da se nasprotovanje družinskemu zakoniku in s tem podpora pravici otroka do matere in očeta združujeta. "Veliko število oddanih podpisov kaže tudi na to, da družinski zakonik Slovenije ne razdružuje, ampak jo povezuje. Povezujejo v nasprotovanju temu stališču, da otrok ne potrebuje mame in očeta," je prepričan.

"V civilni iniciativi za družino in pravice otrok nas preveva velik občutek hvaležnosti zaradi zbranih podpisov. Hkrati pa tudi velik občutek odgovornosti," je dejal Primc. Kot je dodal, želijo, da bi odgovornost čutili tudi poslanci. "Želimo, da bi razumeli to veliko število podpisov za referendumsko pobudo razumeli kot spodbudo, da po vetu državnega sveta, upamo, da bo do njega prišlo, na ponovljenem glasovanju zavrnejo družinski zakonik."

Veliko število zbranih podpisov med drugim pozdravljajo v Novi Sloveniji. Kot pravi predsednica stranke Ljudmila Novak, je to "dokaz, da je družinski zakonik v takšni obliki, kot ga je sprejel državni zbor, nesprejemljiv za veliko število državljanov." Po njenem je koalicija prejela "jasen signal, da je za Slovence družina velika vrednota, ki mora ostati nedotakljiva. Podpisi so tudi opomin vladi, da ne bo več rinila z glavo skozi zid in izigravala volje ljudi."

V iniciativi pričakujejo, da se bodo ljudje na morebitnem referendumu odločili v korist otroka oziroma za to, da otrok potrebuje tako mamo kot očeta.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...