Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
24kul.si (foto: ARO)
24kul.si

Civilna iniciativa bo vložila popise za pobudo za razpis referenduma o družinskem zakoniku

Slovenija | 22.06.2011, 07:27

Civilna iniciativa za družine in pravice otrok bo danes pet minut pred dvanajsto v Državni zbor dostavila zbrane podpise za pobudo za razpis referenduma o družinskem zakoniku, so sporočili iz omenjene iniciative. S tem se bo lahko, ko bo predsednik DZ Pavel Gantar določil datum, začelo zbiranje 40.000 podpisov za razpis novega referenduma.

Pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma lahko da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov v sedmih dneh od sprejetja zakonika. O svoji pobudi morajo obvestiti predsednika državnega zbora. Pobudo pa mora podpreti najmanj 2500 volivcev. Predsednik državnega zbora nato določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma, kar pomeni 40.000 podpisov.

Vodja iniciative Aleš Primc obžaluje, da so poslanci sprejeli zakon, ki po njegovem mnenju otroku jemlje temeljno človekovo pravico do mame in očeta, ki je po njegovih besedah, nujna za otrokovo normalno vzgojo in razvoj. Pobudo so podprli tudi v Novi Sloveniji in v Komisiji Pravičnost in mir pri slovenski škofovski konferenci.

„Zaradi redefiniranja družine z vključitvijo instituta istospolnih partnerskih skupnosti je družinski zakonik, navkljub nekaterim dobrim rešitvam, še vedno problematičen in nesprejemljiv. V zvezi s tem poudarjamo, da je potrebno o tako pomembni vrednoti, kot je družina, najti čim širše družbeno soglasje, ki ga politika do danes še ni zagotovila,“ je v izjavi zapisal tajnik komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci p. Tadej Strehovec. V komisiji podpirajo vse tiste civilnodružbene organizacije, ki so napovedale pobudo, da o sprejemu Družinskega zakonika odločajo vsi državljani. „Referendum je kot najvišja oblika demokratičnega odločanja v danih razmerah najboljši način, da se vsem državljanom omogoči izvrševanje pravice do soodločanja o vprašanju, kako naj bo vrednota družine urejena v naši zakonodaji.“

Predlog družinskega zakonika so sicer v DZ potrdili v četrtek. Šlo pa je za t. i. kompromisno različico, saj je prvotni zakonik, ki je predvideval popolno izenačitev istospolnih parov s heteroseksualnimi, naletel na prevelik odpor. Po sprejetem zakoniku istospolni par tako ne more skleniti zakonske, temveč le partnersko skupnost, poleg tega par skupaj ne more posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji biološkega otroka drugega. Zakon poleg tega prepoveduje kaznovanje otrok, uvaja institut zagovornika otroka in institut mediacije.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.