Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Praznovanje v Bruslju (foto: ARO)
Praznovanje v Bruslju

FOTO: V Bruslju slovesno obeležili 20. obletnico samostojne Slovenije

Slovenija | 21.06.2011, 23:33

V Evropskem parlamentu v Bruslju je štiri dni pred dnevom državnosti potekala slovesnost ob 20. obletnici samostojne Slovenije, ki jo je skupaj pripravilo sedem evropskih poslancev iz Slovenije. Slavnostni nagovor je imel nekdanji predsednik Evropske komisije Jacques Santer. Ločeno slovesnost sta gostili tudi slovenski veleposlaništvi v Belgiji in pri EU.

Slovesnost, ki so jo pripravili evropski poslanci iz Slovenije, se je začela na Schumanovem krožišču ob spomeniku iz marmorja, postavljenem med slovenskim predsedovanjem EU, na katerem je mogoče v 23 uradnih jezikih EU prebrati verze Žive naj vsi narodi iz slovenske himne, Prešernove Zdravljice.

Nadaljevala se je v Evropskem parlamentu s slovesnimi nagovori evropskih poslancev iz Slovenije in Santerja, sicer tudi nekdanjega predsednika luksemburške vlade, ki je orisal zgodovinski kontekst osamosvajanja Slovenije in njenega vstopanja v EU ter poudaril, da je Slovenija "zgled" med novimi članicami unije.

Evropski poslanci iz Slovenije - mag Tanja Fajon (S&D), dr. Romana Jordan Cizelj (ELS), Jelko Kacin (ALDE), Mojca Kleva, mag (S&D), Alojz Peterle (ELS), Ivo Vajgl (ALDE), dr. Milan Zver (ELS).

"Dve desetletji samostojnosti, uspešno končana projekta vstopa Slovenije v EU in Nato, predsedovanja Varnostnemu svetu ZN, Svetu EU in Svetu Evrope, vstopa v evrsko in schengensko območje ter članstvo v OECD nas spodbujajo, povezujejo in zavezujejo v spoznanje, da lahko Slovenija v prihodnje doseže še več," so zapisali v skupni izjavi.

Skupna izjava slovenskih evropskih poslank in poslancev ob 20. obletnici samostojnosti RS

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta iz Slovenije državljankam in državljanom Slovenije čestitamo ob 20. obletnici razglasitve samostojnosti Republike Slovenije.

Dve desetletji samostojnosti, uspešno zaključena projekta vstopa Slovenije v EU in NATO, predsedovanja Varnostnemu svetu OZN, Svetu EU in Svetu Evrope, vstopa v evrsko in schengensko območje ter članstvo v OECD nas spodbujajo, povezujejo in zavezujejo v spoznanje, da lahko Slovenija v prihodnje doseže še več. Prihodnost Evrope, Evropske Unije in naša prihodnost v njej zahtevajo medsebojno spoštovanje, dialog in sodelovanje.

Vseh sedem poslank in poslancev želimo tudi v imenu naših političnih skupin po najboljših močeh prispevati k razvoju in napredku EU, vseh njenih članic, kandidatk in prihodnjih kandidatk ter k blagostanju državljank in državljanov.

Okrepiti in širiti želimo zaupanje v sposobnost, zrelost in odločenost naše družbe, da išče rešitve in jih skupaj uresničuje v dobro Slovenije in Evropske unije.

Iskrene čestitke ob dnevu državnosti!

Slovesnost v Evropskem parlamentu je popestrilo več kulturnih točk - nastopi glasbene matice, kvarteta pozavn, zbora Antona Martina Slomška in plesalk klasičnega baleta.

FOTOGALERIJA

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.