Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Dan molitve in posta za domovino (foto: Alen Salihović)
Dan molitve in posta za domovino

Začenja se dan molitve in posta za domovino

Slovenija | 21.06.2011, 10:31

Kristjani na Slovenskem bomo 20. rojstni dan države zaznamovali z dnevom molitve in posta. Pobudo zanj sta dala posebna iniciativna skupina in Svet katoliških laikov Slovenije. Začeli ga bomo popoldne ob 18. uri in končali jutri ob 20h. V tem času bo pri svetem Jožefu v Ljubljani potekala celodnevna molitev z glasbo. 24-urni program se bo sklenil z molitvijo in pričevanji kulturnih ustvarjalcev. V pobudo se je vključilo veliko župnij in nekaj drugih skupin iz vse Slovenije, podpirajo jo tudi rojaki zunaj meja.

Molitvena veriga, ki bo danes in jutri potekala v Marijini kapeli in v cerkvi svetega Jožefa, se bo sklenila sklenila z molitvenim bogoslužjem. Sooblikovali ga bodo dramski igralci Gregor Čušin, Renata Radić - Berglez, Anamarija Štukelj - Cusma, Peter Cusma in Marjan Kuret. Za glasbeni program bo poleg baritonista Marka Finka poskrbel tudi taizéjski zbor pod vodstvom zborovodkinje Urše Koce.

V ljubljanski nadškofiji poseben program ob dnevu molitve in posta za domovino pripravljajo tudi v župniji Kranj.

Kako bo drugod?

V škofiji Celje se je med drugim odzvala župnija Laško. Jutri ob 18.30 bo tam molitvena ura, ob 19h pa maša za domovino v kapeli spomina na žrtve Hude Jame v svetišču svetega Martina v Laškem. K somaševanju so povabljeni tudi verniki in duhovniki iz sosednjih župnij.

V koprski škofiji v vipavski dekaniji skupina za oznanjevanje v dekanijskem pastoralnem svetu skupaj s sodelavci pripravlja molitev in mašo za domovino v božjepotni cerkvi Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi. Molitev bo jutri ob 20h, sveta maša za domovino, ki jo bo daroval koprski škof Metod Pirih, bo sledila ob 22h. Po maši bodo pred cerkvijo ob svetlobi bakel prisluhnili domoljubnim pesmim.

V mariborski nadškofiji program v stolni župniji svetega Janeza Krstnika v štajerski prestolnici pripravlja Prenova v Duhu. Tudi v novomeški škofiji program v stolnici svetega Nikolaja pripravlja to gibanje. Na pobudo so se odzvali tudi murskosoboški stolni župniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Slovenskih 20
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...