Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Urednik mag. Božo Rustja (foto: ARO)
Urednik mag. Božo Rustja

Rustja: Bolniki so profesorji prave Kristusove ljubezni!

Slovenija | 18.06.2011, 00:25

Na Brezjah bo dopoldne potekalo slovensko narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših. Vodil ga bo celjski škof Stanislav Lipovšek. Mašo, ki bo ob 10. uri bomo neposredno prenašali na valovih našega radia. Tako bodo z dogajanjem lahko duhovno povezani tudi tisti, ki bodo zaradi bolezni ali starosti ostali doma oziroma v bolnišnicah.


Romanje, ki ga organizira revija Ognjišče, bo že 43. po vrsti, in se je skozi leta razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujemo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju. Kot je v pogovoru za naš radio povedal urednik revije Ognjišče, mag. Božo Rustja, bolnike razveseli že to, da gredo iz svojega sivega vsakdana: „Za tistega, ki ima vero je gotovo bližina Božje Matere, ki vidi naše solze, ki razume naše trpljenje, ki se sklanja k našim stiskam dodaten razlog, zakaj ljudje tako radi pridejo na Brezje.“

Image 5001
Mons. Franc Bole, pobudnik romanj na Brezje © Izidor Šček

Med mašo se bolnikom na njihovo željo deli tudi zakrament bolniškega maziljenja. „Bolniško maziljenje je sporočilo, da nam Bog želi po zakramentu bolniškega maziljenja biti ob strani v težkih trenutkih našega življenja. Prav to romanje na Brezje je pomagalo razbiti tabu, da je bolniško maziljenje samo za tiste, ki umirajo.“

Škof Stanislav Lipovšek v pogovoru pred sveto mašo
Škof Lipovšek © Izidor Šček

Kot še pravi mag. Rustja, nas bolniki lahko marsikaj naučijo, med drugim mirnosti, potrpežljivega prenašanja tegob, zlasti pa prave ljubezni, ki se ne ustavi niti pred trpljenjem. Zato meni, da so bolniki: „Profesorji prave Kristusove ljubezni!“

Romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje
Romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje © Izidor Šček

Vsakoletno romanje na Brezje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele. Ta se med drugim kaže tudi z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh 27-ih bolnišnicah in drugih podobnih zavodih.

 

Image 5004
Somaševanje je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek

 

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...