Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Pred poslanci danes tudi sporni družinski zakonik

Slovenija | 16.06.2011, 00:30

Državni zbor bo redno junijsko sejo danes med drugim nadaljeval s tretjo obravnavo družinskega zakonika. Predvidenih je dobrih pet ur razprave. Usoda dokumenta je negotova. Poleg opozicije zadnje tako imenovane kompromisne različice ne podpirajo v LDS-u. Že zadj pa je jasno, da se nam obeta še en referendum, če bo družinski zakonik sprejet.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok upajo, da bodo poslanci še enkrat razmislili o posledicah, ki bi jih lahko prinesel družinski zakonik, in ga ne bodo podprli. "Če ga bodo sprejeli, bodo poslanci izsilili še en referendum. A tokrat pričakujemo, da ga bodo plačali iz lastnega žepa tisti poslanci, ki bodo glasovali za zakonik," je v pogovoru za naš radio povedal vodja civilne iniciative Aleš Primc. Po njegovem je nesprejemljivo, da poslanci, ki ne spoštujejo volje ljudi, tistih, ki so jih izvolili, to delajo na njihov račun. "Vsak ve, da če narediš napako, jo tudi plačaš," pravi Primc in dodaja, da bi bilo prav, "da bi se finančna odgovornost uveljavila tudi v parlamentu".

Že dve leti na sporne točke družinskega zakonika opozarja tudi Nova Slovenija. "Vlada še enkrat dokazuje, da gre z glavo skozi zid, na koncu pa pridela referendum," je v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče menila predsednica stranke Ljudmila Novak. Če bo sprejeta trenutna oblika družinskega zakonika, bo N.Si med pobudniki referenduma. "Morda bomo sklenili tudi koalicijo v podporo referendumu in zbirali podpise," je pojasnila. Še enkrat je tudi poudarila, da ne gre za protest proti nekomu, ampak za podporo družini, "ki mora imeti poseben status v državni zakonodaji".

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.