Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ptujska Gora (foto: Matjaž Merljak)
Ptujska Gora

Po premoru ponovno srečanje slovenskih in hrvaških vernikov

Slovenija | 13.06.2011, 19:52

2. julija bo na Ptujski gori potekalo četrto slovensko hrvaško romanje. Slovenska hrvaška srečanja so se na pobudo slovenske in hrvaške škofovske konference začela pred osmimi leti v Mariji Bistrici na Hrvaškem. Po prvih treh srečanjih, leta 2003 v Mariji Bistrici, leta 2005 na Brezjah in leta 2007 na Trsatu, leta 2009, ko bi moralo biti srečanje v Stični, je na predlog hrvaške strani prišlo do preložitve, sta lani obe škofovski konferenci sklenili, naj se srečanja nadaljujejo.

Tako bo letos, v soboto, 2. julija, na Ptujski gori že 4. slovensko hrvaško romanje. Potekalo bo pod skupnim geslom: Marija, naša Kraljica. V organizacijskem odboru poleg gostiteljev, patrov minoritev, sodelujejo še varaždinski škof Josip Mrzljak s sodelavci, celjski škof Stanislav Lipovšek in Janez Gril

Udeležba slovenskih in hrvaških vernikov je bila doslej vedno zelo velika: 8.000 v Mariji Bistrici, 5000 na Brezjah in kar 10.000 na Trsatu. Organizatorji upajo, da bo množično tudi letos. „Vernike in duhovnike vabimo, naj se v čim večjem številu udeležijo skupnega romanja. Takšna romanja na simbolni ravni veliko pomenijo, saj potrjujejo, da skupna vera, molitev in ljubezen do nebeške matere Marije Slovence in Hrvate povezujejo v občestvo. Razlike nas ne delijo, temveč bogatijo. Čim več se nas bo zbralo iz obeh narodov, toliko pomembnejše bo sporočilo, ki ga bomo dali javnosti pri nas in na Hrvaškem,“ je zapisano na spletni strani škofije Novo mesto.

Uvodni duhovni program se bo začel ob 9.30, vodil pa ga bo p. Janez Šamperl. Sestavljen bo iz molitev, petja, meditacije in molitve rožnega venca, z glasbo pa bosta program obogatila p. Janez Ferlež in kantavtor Antonio Tkalec iz Varaždina…

Slovesna maša se bo začela ob 11. uri. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil mariborski nadškof metropolit dr. Marjan Turnšek. Homilijo pa bo imel varaždinski škof Josip Mrzljak. Bogoslužje bo potekalo v slovenskem in hrvaškem jeziku. Po maši bodo še pete litanije Matere Božje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.