Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Hrvaška zastava (foto: )
Hrvaška zastava

Petek vesel dan za Hrvaško?

Slovenija | 07.06.2011, 19:11

Hrvaška lahko v petek pričakuje zelo dobre novice. To je v Strasbourgu napovedal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. V podrobnosti se ni spuščal, a po navedbah virov bi lahko njegova ekipa do konca tedna ocenila, da Hrvaška lahko konča pogajanja in postane 28. članica Evropske unije 1. julija 2013.

"Hrvaške oblasti, predvsem zdajšnja vlada, so zelo trdo delale, da bi izpolnile zahtevane pogoje. Kmalu bodo lahko, o tem sem prepričan, nagrajene za to trdo delo. Kar se tiče nas … Pogajanja, ki jih je komisija vodila s Hrvaško, so temeljila na strogih pogojih, a vedno v duhu dobre vere in pravičnosti. Mislim, da bo pristop Hrvaške k Evropski uniji, ko bo prišlo do tega, dobra novica za njene državljane, dobra novica za Evropsko unijo in tudi dobra novica za vse ljudi v regiji," je povedal Barroso.

Evropska komisija naj bi do konca tedna uradno potrdila osnutke pogajalskih izhodišč za še štiri poglavja - pravosodje, konkurenco, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno. Nato jih bo predala v obravnavo članicam, ki jih morajo potrditi soglasno. V poglavju o finančnih in proračunskih določbah je treba opredeliti tudi ciljni datum za vstop države v povezavo. Datum, ki ga bo predlagala komisija, bo po navedbah virov 1. julij 2013. Potrjen naj ni bil na vrhu Unije 23. in 24. junija.

Spomnimo …

Hrvaška je pogajanja začela oktobra 2005 in je do zdaj zaprla 31 od 35 poglavij, nazadnje poglavje o ribištvu. Naslednja pristopna konferenca, na kateri naj bi zaprla še ostala, je napovedana za 21. junij.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...