Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Maturantska četvorka brez alkohola

| 20.05.2011, 15:19

Radio Ognjišče že nekaj let sodeluje s Plesno zvezo Slovenije in maturanti, ki v mnogih mestih sinhrono plešejo četvorko in se skušajo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Tudi danes se je ob dvanajsti uri, namesto zvonjenja, z naših valov oglasilo znano Straussovo delo.

Danes je bilo živahno na ulicah več kot petdesetih mest v osmih državah. Zaplesalo je približno 30 tisoč maturantov, ki se bodo po natančnem štetju morda vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Letos je rekord v senci svetlejše vzpodbude, ki vabi k zdravi zabavi. Maturantska četvorka je namreč dobila pomemben dodatek in postala maturantska četvorka brez alkohola.

Maribor je gostil več kot 2500 maturantov in celo devetošolcev mariborskih in okoliških osnovnih šol. Valovi Radia Ognjišče in veselje mladosti sta povezala tudi Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Murska Sobota, Ptuj, Koper, Velenje, Slovenj Gradec, Trbovlje, Ajdovščina, Sežana, Kočevje, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Črnomelj, Tolmin, Sevnica, Lendava, Litija in Ljutomer. Zaplesali so tudi maturantje na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji ter na Slovaškem, Madžarskem in Češkem.

Prizadevanje za rekord in zdravo zabavo mladih ima tudi svojo senčno plat. Vleče se že nekaj let in je od daleč videti tako zelo slovenska. Zaradi spora organizatorjev se je namreč del četvork odvil pod okriljem Plesne zveze Slovenije, drugi pa v organizaciji Plesne šole Urška. Verjetno ne bi bilo prav nič narobe, če bi organizatorji prihodnje leto za geslo izbrali kaj v slogu: "Maturantska četvorka brez prepira." Z zgledom bi mladina lažje razumela, kaj ima organizator v mislih.

Kakorkoli že, letošnja četvorka je mimo, pred maturanti pa še bolj resni del sklepa srednješolskih let: matura. Naj predstavlja uspešni zrelostni izpit, stopnico, ki pelje k pomembnim življenjskim odločitvam in študiju, ki naj se konča z zaposlitvijo. A to je že druga zgodba, danes je čas za ples, rekord, veselje in trezno glavo. Naj bo tako!

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...