Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Ani Rehberger in Francka Rozman (foto: Vesna Sever)
Ani Rehberger in Francka Rozman

Ani Rehberger in Francka Rozman

Slovenija | 16.05.2011, 08:59

Šaljivi, navihani in nadvse zgovorni Gorenjki, Ani Rehberger z Zgornjega Brnika in Francka Rozman iz Spodnje Bele pri Preddvoru, sta bili gostji sobotne oddaje iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Ani Rehberger, doma iz Pšate, primožena na Zgornji Brnik, je na šaljiv način pripovedovala o svojem otroštvu, mladosti, snubcih, pa kako je dobila moža, petju v družinskem krogu in na vasi … Navihanost, hudomušnost in zgovornost je podedovala po svoji mami, oba starša pa sta rada pela, tudi na koru. Petju in igranju na tamburice je bilo predanih veliko njenih sorodnikov. Na Pšati imajo žegnanje 22.7, mašo pa štiri do petkrat na leto. Takrat jo povabijo, da poje v cerkvi. Ker je na oltarju Marija Magdalena, za uvod vedno zapojejo pesem o Mariji Magdaleni. Že nekaj let skupaj z bratom Ivanom, Francko in še eno prijateljico, dva prihajata iz Cerkljanske in dva iz Preddvorske fare, s pesmijo, skeči in z igrami, ki jih piše režiser Slavko Prezelj, zabavajo zbrane na okroglih obletnicah in raznih praznovanjih.

Francka Rozman iz Spodnje Bele pri Preddvoru je odraščala in živi na kmetiji. Boli jo, da se kmečka zemlja nepremišljeno zaziduje, kmetije pa se opuščajo. V Spodnji Beli za semenj, na predvečer angelske nedelje, še danes živi šega pobiranje rož z oken, s katero so si nekdaj nagajali in se pošalili. To počnejo fantiči, ki zamešajo rože in jih prenašajo iz hiše na hišo. Francka se je od nekdaj rada družila s starimi ljudmi, poslušala njihove zgodbe in pesmi. Doma so veliko peli. Za petje in nastopanje jo je spodbudila Ani, s katero se poznata že 30 let. Dolgo se je branila, z izgovorom: »Štimna sem, samo vižna nisem«. Od 15 leta je pri dramski skupini. Najprej je bila skupina na Beli, zdaj pa je v Preddvoru. Vključena je tudi v Društvo upokojencev Cerklje, kjer igrajo skeče za obletnice in občne zbore.

V oddaji smo slišali mrliške, pripovedne, ljubezenske in šaljive pesmi. Ani Rehberger pa je eno pesem zapela skupaj s svojo sestro Angelco Podjed.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Slovenija, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...