Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Vnuki Atelšek iz Lokovice pri Šoštanju (foto: Vesna Sever)
Vnuki Atelšek iz Lokovice pri Šoštanju

15. družinsko petje v Mozirju

| 09.05.2011, 08:31

Redna tedenska oddaja, v kateri ima prostor slovenska ljudska glasba, je prinesla odlomke s 15. družinskega petja, ki je bilo 17. aprila v Mozirju.

Že tradicionalno se v Mozirju okrog jurjevega zberejo družine, ki gojijo in ohranjajo ljudsko pesem. Na letošnjem, 15. srečanju, je nastopilo 17 družinskih sestavov. V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te pa so se oglasili brata in sestri Atelšek ter vnuki Atelšek iz Lokovice pri Šoštanju, sestre iz Orehovca pri Razborju, Ulagovi iz Rečice nad Laškim, Oblakovi bratrani iz Mozirja, družina Istenič iz Logatca, sestre Nedeljko iz Savcev v Prlekiji, družina Repenšek iz Mozirja, družina Strmšek z Brinjeve gore nad Zrečami, sestre Jakob iz Zavrha nad Dobrno, družina Erčulj iz Zagorice na Dolenjskem, Robnikovi sestri s Konjskega vrha nad Lučami, družina Bele iz Zibike in družina Potočnik s Črne na Koroškem.

Družina Repenšek iz Mozirja
Družina Repenšek iz Mozirja © Vesna Sever

Bratje in sestre, pa bratranci, družine z več otroki, starejši in pa kar nekaj mladih, je korajžno nastopilo na odru mozirskega kulturnega doma. Predsednik Kulturno-prosvetnega društva Jurij in gonilna sila družinskih srečanj v Mozirju, gospod Jure Repenšek, je za vodilno temo letošnje prireditve družinskega petja, izbral pesmi, ki so se oglašale v prazničnih dneh letnega in koledarskega ter delovnega cikla. Čeprav vsebinski izbor pesmi, ni bil pogoj za nastop, pa je letošnja vodila tema nagovorila številne družine. Slišali smo svatbene pesmi, pesem, ki opeva delo v vinogradu, pesem za koline, pa predpustno, mrliško in godovno pesem.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Sestre iz Orehovca pri Razborju
Sestre iz Orehovca pri Razborju © Vesna Sever

Robnikovi sestri s Konjskega vrha nad Lučami
Robnikovi sestri s Konjskega vrha nad Lučami © Vesna Sever

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...