Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svoj glas na "super" referendumu lahko že oddate

Slovenija | 31.05.2011, 09:30

Zagovorniki in nasprotniki pokojninske reforme ter o delu na črno in arhivih lahko le še nekaj dni nagovarjajo volivce. Tisti, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti trojnega referenduma, lahko že oddajo svoj glas. Začelo se je namreč predčasno glasovanje - potekalo bo do četrtka med 9. in 17. uro na sedežih upravnih enot.

Na predčasnem glasovanju lahko volivec glasuje samo na tistem volišču oziroma upravni enoti, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče. Podpisati mora zahtevo, da želi predčasno glasovati, nato mu volilni odbor izroči tri glasovnice - za glasovanje na referendumih o pokojninski reformi ter o delu na črno in arhivih. Volivec lahko glasuje samo na enem ali dveh referendumih, a mora pred glasovanjem to jasno povedati.

Le še do četrtka zahteve za nekatere posebne oblike glasovanja

Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih, imenovanih OMNIA. Gre za primere, ko na primer želi volivec iz Maribora glasovati v Ljubljani. Za takšen način glasovanja morajo volivci do četrtka obvestiti svojo okrajno volilno komisijo oziroma upravno enoto ter ob tem navesti, na katerem od volišč OMNIA želijo glasovati. Seznam teh volišč je dostopen na spletni strani Državne volilne komisije.

Do četrtka je mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu. Volivce, ki zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne bodo mogli priti na volišča, bo v nedeljo na domu obiskal t. i. leteči odbor. Tudi na tokratnem referendumu so vse okrajne volilne komisije določile najmanj eno redno volišče, ki je dostopno invalidom. Na nekaterih se bo glasovalo tudi z elektronsko glasovalno napravo. Volivci - invalidi, ki bi ocenili, da jim njihovo "domače" volišče ni dostopno - lahko do četrtka vložijo zahtevo za glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...